Jemný žemlový knedlík

60 min.
Česká republika

Ingredience

Počet porcí:
5

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
381 kcal
Bílkoviny
13 g
Tuky
17 g
Sacharidy
44 g
Vláknina
101 mg
Cukr
268 mg
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Žemle pokrájíme na kostičky, poté je rozdělíme přibližně na polovinu. Jednu část dáme je do mísy, zalijeme vlažným mlékem a když se rozmočí, rozmixujeme je na kaši.
  • 2
    V misce utřeme máslo se solí a 3 žloutky. Omyjeme petrželku a pokrájíme ji nadrobno. Máslo se žloutky přidáme k rozmixovaným žemlím, přisypeme petrželku a druhou část nakrájených žemlí. Směs promícháme. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který zapracujeme do těsta, z něhož vytvarujeme váleček, který položíme na bílý ubrousek. Zabalíme a na koncích svážeme ubrousek provázkem tak, abychom ho mohli zavěsit na dlouhou vařečku, kterou položíme přes hrnec. Nezavazujeme ho těsně na koncích, ale minimálně 2 cm od těsta, aby mohlo při vaření zvětšit svůj objem.
  • 3
    Ubrousek s knedlíkem ponoříme do vroucí osolené vody. Vaříme ho 15 minut, vařečku opatrně vyvlékneme, knedlík obrátíme a pod pokličkou ho vaříme dalších 15 minut. Zapíchneme do něj špejli a zjistíme, jestli je uvnitř uvařený. Pokud se na špejli ještě lepí těsto, vaříme dalších 5-10 minut.
  • 4
    Uvařený knedlík rozbalíme, rozkrojíme v polovině a plátky nakrájíme režnou nití nebo strunovým kráječem. Podáváme je horké.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.