Kalcovina - polévka s uzeným a chlebem
40 min.
Ingredience
- 1kusMrkev kořen
- 50gramůCeler bulvový
- 150gramůKapusta hlávková
- 1litrVoda pitná
- 1lžičkaSůl
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 5kusůNové koření celé
- 1kusBobkový list
- 1lžičkaKmín drcený
- 1kusCibule
- 4krajíceUzené maso vařené
- 4kusyVejce slepičí
- 4lžíceSádlo škvařené
- 10gramůMasox
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
251 kcal
Bílkoviny
10 g
Tuky
19 g
Sacharidy
11 g
Vláknina
3 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Mrkev, celer a kapustu očistíme, omyjeme, nakrájíme na nudličky. Zeleninu dáme do hrnce, zalijeme litrem vody, přidáme sůl, pepř, nové koření, bobkový list a kmín. Polévku přivedeme k varu, pak ztlumíme teplotu a pomalu vaříme přibližně 15-20 minut.
- 2Mezitím očistíme cibuli, rozpůlíme ji a nakrájíme na tenká kolečka. 4 krajíce chleba pokrájíme na kostičky. Uzené maso (zbytky) pokrájíme též na širší nudličky.
- 3Nejdříve si v pánvi na sádle (2 lžíce) zpěníme cibuli, přidáme k ní pokrájený chléb, promícháme a cibuli s chlebem osmažíme dozlatova, směs rozdělíme do talířů.
- 4V druhé pánvi na sádle (2 lžíce) osmažíme dozlatova pokrájené uzené maso, vyjmeme ho a rozdělíme do talířů s chlebem. Na zbývající omastek po uzeném masu rozklepneme 4 vajíčka - usmažíme 4 volská oka. Vajíčka osolíme, opepříme a posypeme špetkami červené papriky.
- 5Celý proces smažení (cibule s chlebem, maso a vejce) musí proběhnout rychle, během vaření zeleninové polévky).
- 6Když je zelenina měkká, polévku dochutíme masoxem a vařící nalijeme do talířů s připravenými ingrediencemi.
- 7Na každou porci polévky položíme usmažené volské oko (sázené vejce) a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.