Karamelový nákyp s meruňkami
140 min.
Ingredience
- 75gramůRýže loupaná
- 200gramůCukr moučkový
- 2kusyVanilkový lusk
- 30gramůMáslo čerstvé
- 600mililitrůMléko polotučné
- 150mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 10gramůCitronová kůra
- 40mililitrůCitronová šťáva
- 250gramůMeruňky
- 40mililitrůLikér pomerančový
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
583 kcal
Bílkoviny
8 g
Tuky
22 g
Sacharidy
84 g
Vláknina
2 g
Cukr
55 g
Postup přípravy
- 1Rýži povaříme 5 minut a slijeme, necháme okapat. Vrátíme ji zpět do hrnce, vsypeme 45 g cukru, rozpůlený vanilkový lusk, máslo
- 2a mléko. Rýži vaříme za častého míchání ještě hodinu. Poté ji necháme chladnout.Vanilkový lusk vyjmeme a vyškrábneme z něj semínka, která vsypeme do rýže.
- 3Mezitím dáme do hrnce 100 g cukru, citrónovou kůru, zbývající vanilkový lusk a 200 ml vody. Vaříme 3 minuty, dokud se cukr nerozpustí. Poté přidáme meruňky a vaříme asi 20 minut, aby se vyvařila část šťávy.
- 4Meruňky rozdělíme do čtyř misek, zalijeme citrónovou štávou, likérem a šťávou, v níž se meruňky vařily, necháme 5 minut chladnout. Navrch dáme rýžový nákyp a misky vložíme na 1 hodinu do chladničky. Rozpálíme troubu. Nákyp posypeme cukrem a 2 minuty zprudka pečeme, dokud nezačne cukr karamelizovat. Hotový nákyp necháme před podáváním několik minut chladnout.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.