Karlovarský hovězí guláš

95 min.

Ingredience

    • 600gramůHovězí maso zadní
    • 3kusyCibule
    • 50gramůSádlo škvařené
    • 2lžícePaprika mletá sladká
    • 1špetkaPaprika mletá pálivá
    • 1špetkaSůl
    • 1špetkaPepř černý mletý
    • 0,5litrHovězí vývar základní
    • 4lžíceZakysaná smetana
    • 100gramůSmetana 12% (konzumní)
    • 2lžíceMouka pšeničná hladká
Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
398 kcal
Bílkoviny
37 g
Tuky
23 g
Sacharidy
11 g
Vláknina
2 g
Cukr
4 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno.
  • 2
    Hovězí maso omyjeme studenou vodou, osušíme a nakrájíme na kousky.
  • 3
    V hrnci rozehřejeme sádlo, orestujeme na něm cibuli a pak přidáme kousky masa a přisypeme mletou papriku. Maso krátce za stálého míchání ze všech stran osmahneme, podlijeme polovinou vývaru, opepříme, osolíme a pod pokličkou dusíme, až je měkké.
  • 4
    Měkké maso vyjmeme, šťávu necháme chvíli vařit, pak ji zahustíme moukou, přilijeme zbylý vývar, přimícháme smetanu a ještě asi 15 minut vaříme. Na konci vaření do omáčky vrátíme maso, aby se prohřálo.
  • 5
    Guláš rozdělíme na porce, na každou dáme lžíci zakysané smetany a podáváme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.
Anonymní uživatel
ne 22. 11. 2015
Karlovarský hovězí guláš
Připravovala jsem na řepkovém oleji, místo sádla. Papriky doporučuji dát méně a mouky trošku více. Papriku dávám hned do cibulového základu, nechám jen zpěnit, zastříknu vodou, přidám maso které pak orestuji za všech stran. Někdo postupuje obráceně, že orestuje maso až zase do tuku a přidá papriku. Nevím, proč se má po vyjmutí masa nechat šťáva vařit, já okamžitě zahustila moukou rozšlehanou ve vývaru, toho jsem dala dle potřeby. Přidala jsem smetanu a následně nechala důkladně, pozvolna, za občasného promíchání vařit. Trvá to minimálně 20 minut, radějí déle, aby se ztratila moučná příchuť. Vynechala jsem zakysanou smetanu na povrch.