Knedlíky plněné jablky, sypané perníkem a ořechy
60 min.
Ingredience
- 3,5litryVoda pitná
- 2lžičkySůl
- 280gramůJablka
- Sypání
- 100gramůPerník
- 5lžicOřechy vlašské
- 1kusCukr skořicový
- 100gramůMáslo čerstvé
- Těsto
- 1kilogramBrambory
- 200gramůMouka pšeničná hrubá
- 2lžičkySůl
- 2kusyVejce slepičí
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
836 kcal
Bílkoviny
20 g
Tuky
39 g
Sacharidy
105 g
Vláknina
10 g
Cukr
8 g
Postup přípravy
- 1Připravíme sypání: do misky nastrouháme perník na strouhání. Do druhé misky nahrubo nastrouháme vlašské ořechy, které promícháme se skořicovým cukrem.
- 2Brambory omyjeme, dáme do hrnce s 1.5 litrem vody a vaříme je 20 minut doměkka. Uvařené scedíme, oloupeme a vlahé jemně nastrouháme do mísy. Přidáme k nim hrubou mouku, sůl-2 lžičky, vejce, těsto promísíme, dáme na pomoučený vál a řádně prohněteme.
- 3Omyjeme sladkokyselá jablka, rozkrájíme je na čtvrtky a vykrojíme jadřince. Poté jablka oloupeme. (V případě, že jsou jablka velmi kyselá, prosypeme je v míse cukrem.)
- 4Těsto na vále rozválíme na placku silnou asi 5 mm a nakrájíme čtverce, přibližně 8 x 8 cm. Na každý čtverec položíme čtvrtku jablka a knedlík zabalíme, okraje k sobě dobře přitiskneme.
- 5V hrnci přivedeme k varu asi 2 litry vody s 1-2 lžičkami soli. Knedlíky vhazujeme do vody, promícháme a pomalu vaříme asi 4-5 minut.
- 6Jakmile knedlíky vyplavou na povrch, vyjmeme je děrovanou naběračkou, okapané dáme na talíře, posypeme cukrem, perníkem, ořechy a polijeme rozpuštěným máslem.
- 7Ihned podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.