Knedlíky s borůvkami a perníkem
27 min.
Ingredience
- 600gramůMouka polohrubá
- 42gramůDroždí
- 1špetkaCukr krystal
- 3decilitryMléko plnotučné
- 1špetkaSůl
- 1kusVejce slepičí
- 3lžíceCukr krupice
- 400gramůBorůvky
- 3litryVoda pitná
- 200gramůTvaroh konzumní
- 4lžíceCukr moučkový
- 8lžicPerník
- 8lžicMáslo čerstvé
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1128 kcal
Bílkoviny
34 g
Tuky
42 g
Sacharidy
160 g
Vláknina
8 g
Cukr
33 g
Postup přípravy
- 1Do mísy dáme 550 g polohrubé mouky, uděláme do ní důlek, do kterého rozdrobíme kvasnice, přisypeme špetku krystalového cukru a zalijeme 1 dl vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek (10-15 minut).
- 2Pak k mouce přidáme sůl, vejce, krupicový cukr, 3 dl vlahého mléka a zaděláme těsto. Dobře ho propracujeme. Těsto by mělo být tužší. Pokud by bylo řidší, přidáme mouku - až 50 g. Těsto zakryjeme a necháme vykynout asi 40 minut v teple.
- 3Tvrdý perník nastrouháme. Borůvky omyjeme, necháme odkapat a osušíme je.
- 4Z vykynutého těsta lžicí odkrajujeme kousky těsta, dáváme je na pomoučený vál, rukou těsto zlehka upravíme na malé placičky. Na každou dáme asi lžičku borůvek, knedlíky dobře uzavřeme, zakryjeme utěrkou a necháme je dalších 10 minut kynout.
- 5V hrnci přivedeme k varu 2-3 litry vody. Vykynuté knedle do nich opatrně naházíme a promícháme, aby se nám nepřichytily ke dnu. Vaříme je 7 minut. Vyjmeme je děrovanou naběračkou, dáme na talíře, propíchneme hned vidličkou, posypeme hrudkovým tvarohem, práškovým cukrem, nastrouhaným perníkem, polijeme každou porci asi 2 lžícemi rozpuštěného másla a hned podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.