Knedlíky s borůvkami a perníkem

27 min.

Ingredience

Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
1128 kcal
Bílkoviny
34 g
Tuky
42 g
Sacharidy
160 g
Vláknina
8 g
Cukr
33 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Do mísy dáme 550 g polohrubé mouky, uděláme do ní důlek, do kterého rozdrobíme kvasnice, přisypeme špetku krystalového cukru a zalijeme 1 dl vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek (10-15 minut).
  • 2
    Pak k mouce přidáme sůl, vejce, krupicový cukr, 3 dl vlahého mléka a zaděláme těsto. Dobře ho propracujeme. Těsto by mělo být tužší. Pokud by bylo řidší, přidáme mouku - až 50 g. Těsto zakryjeme a necháme vykynout asi 40 minut v teple.
  • 3
    Tvrdý perník nastrouháme. Borůvky omyjeme, necháme odkapat a osušíme je.
  • 4
    Z vykynutého těsta lžicí odkrajujeme kousky těsta, dáváme je na pomoučený vál, rukou těsto zlehka upravíme na malé placičky. Na každou dáme asi lžičku borůvek, knedlíky dobře uzavřeme, zakryjeme utěrkou a necháme je dalších 10 minut kynout.
  • 5
    V hrnci přivedeme k varu 2-3 litry vody. Vykynuté knedle do nich opatrně naházíme a promícháme, aby se nám nepřichytily ke dnu. Vaříme je 7 minut. Vyjmeme je děrovanou naběračkou, dáme na talíře, propíchneme hned vidličkou, posypeme hrudkovým tvarohem, práškovým cukrem, nastrouhaným perníkem, polijeme každou porci asi 2 lžícemi rozpuštěného másla a hned podáváme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.