Koláč na itaský způsob
95 min.
Ingredience
- krém
- 400gramůSýr Ricotta
- 100gramůSýr tavený smetanový
- 1lžičkaTresť vanilková
- 2lžíceKoňak vaječný
- 1lžíceMaizena - kukuřičný škrob
- 2kusyVejce slepičí
- 1lžíceCitronová šťáva
- na posypání
- 1,5lžíceCukr práškový s vanilkovou příchutí
- těsto
- 240gramůMouka pšeničná hladká
- 1lžičkaKypřicí prášek do pečiva
- 120gramůCukr moučkový
- 1kusCukr vanilka
- 2špetkySůl
- 0,5lžícePomerančová kůra
- 0,5lžíceCitronová kůra
- 120gramůMáslo čerstvé
- 2kusyVejce slepičí
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
565 kcal
Bílkoviny
17 g
Tuky
30 g
Sacharidy
59 g
Vláknina
6 g
Cukr
20 g
Postup přípravy
- 1Nejdříve si připravíme křehké těsto. Do mísy nasypeme přes síto 240 g hladké mouky společně s 1 lžičkou kypřícího prášku. Přidáme 120 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 2 špetky soli, 0.5 lžíce pomerančové a 0.5 lžíce citronové kůry. Promícháme, přidáme 120 g nakrájeného měkkého másla a 2 rozšlehaná vejce. Směs dobře uhněteme, rozdělíme na 2 části, ze kterých vyválíme 2 válečky, zabalíme je do fólie a dáme do chladničky minimálně na 30 minut odpočinout.
- 2Na krém vložíme do mísy italský sýr Ricotta a smetanový sýr, přidáme 1 lžičku vanilkové příchuti, 2 lžíce vaječného koňaku, 1 lžíci kukuřičného škrobu, 2 rozšlehaná vejce a 1 lžíci citronové šťávy. Krém vyšleháme elektrickou metlou a dáme ho na na chvíli do chladničky.
- 3Nastříháme si pečící papír velikosti pečící formy. Jednu část těsta položíme na střed papíru a vyválíme plát o síle 3 mm na tvar pečící formy. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma.
- 4Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny placky lehce zacelíme. Za pomoci pečícího papíru těsto přeneseme a položíme do pečící formy (bez pečícího papíru).
- 5Okraje těsta přitiskneme vidličkou o okraje plechu. Poté si stejným způsobem vyválíme druhou polovinu těsta. Na první těsto rozetřeme vychlazený krém, uhladíme, na krém položíme plátky mandlí a vše zakryjeme druhým těstem. Okraje přitiskneme k sobě a povrch těsta na 4 místech nařízneme.
- 6Koláč pečeme v předehřáté troubě na 175°C. Pečeme přibližně 50-60 minut dozlatova.
- 7Upečený koláč necháme vychladnout, potom ho posypeme práškovým cukrem s příchutí vanilky, koláč nakrájíme a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.