Koláč pro zamilované
75 min.
Ingredience
- 60gramůMouka pšeničná hladká
- 15gramůMandle
- 2lžíceKakao
- 220gramůCukr krupice
- 1špetkaSůl
- 50gramůMáslo čerstvé
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 1lžičkaCitronová šťáva
- 2lžíceMinerální voda perlivá
- krém
- 50gramůMáslo čerstvé
- 120gramůČokoláda na vaření
- 5decilitrůVoda pitná
- 220gramůCukr krupice
- 3lžíceMaizena - kukuřičný škrob
- 3kusyVejce slepičí
- 3lžíceKoňak vaječný
- 1lžičkaTresť vanilková
- na ozdobu
- poleva
- 1lžíceCukr moučkový
- 110gramůJahody zahradní
- šlehačka
- 2,5decilitrySmetana 33% (šlehačka)
- 1lžíceCukr moučkový
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
818 kcal
Bílkoviny
9 g
Tuky
39 g
Sacharidy
109 g
Vláknina
11 g
Cukr
78 g
Postup přípravy
- 1Do větší mísy prosijeme 60 g hladké mouky se špetkou soli a přimícháme 15 g moučkového cukru, 2 lžíce kakaa, 15 g pomletých loupaných mandlí a 60 g změklého másla nakrájíme na malé kousky a pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Potom pomalu přiléváme studenou minerální vodu s rozmíchaným žloutkem a 1 lžičkou citronové šťávy. Promícháme a těsto dobře uhněteme. Těsto musí být polotuhé, hladké a vláčné. Nesmí se lepit.
- 2Na mírně pomoučeném vále si těsto zformujeme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet. (Takto odložené těsto vydrží v chladničce i 3 dny.)
- 3Nastříháme si pečící papír velikosti pečící formy. Těsto položíme na střed papíru a vyválíme plát o síle 3 mm na tvar pečící formy. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma.
- 4Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny placky lehce zacelíme. Pomocí pečícího papíru těsto přeneseme a položíme na pečící formu.
- 5Okraje vidličkou přitiskneme, povrch potřeme rozšlehaným vajíčkem a na několika místech propíchneme vidličkou o okraje plechu. Formu s koláčem dáme do předehřáté trouby na 200°C a pečeme ho 10-15 minut dozlatova. Koláč necháme vychladnout.
- 6Do misky nakrájíme máslo a přidáme rozlámanou čokoládu. Misku posadíme do kastrolu s 5 dl vody a nad parou směs rozpustíme. V druhé misce si rozmícháme 220 g krupicového cukru s Maizenou (kukuřičný škrob) a směs vmícháme do roztopené čokolády a za stálého míchání směs vymícháme dohladka. V další misce si vyšleháme elektrickým šlehačem 3 vejce a vmícháme je do čokoládové směsi. Stále zahříváme a mícháme do doby, až krém začne houstnout. Když je krém hladký a lesklý, přimícháme vaječný koňak a vanilkovou příchuť. Krém necháme úplně vychladnout.
- 7Dobře vychlazenou smetanu vyšleháme elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme 1 lžíci prosátého moučkového cukru a ještě chvilku šleháme. Potom ji postupně vmícháme do čokoládového krému, který rozetřeme na upečený korpus, uhladíme, zakryjeme potravinářskou fólií a dáme do chladničky na 2-3 hodiny.
- 8Jahody rozmačkáme, vložíme je do rendlíku, přidáme vodu, moučkový cukr a směs krátce (8-6 minut) povaříme. Potom jahody přecedíme přes jemné sítko. Do získané šťávy přimícháme broskvový likér a šťávu necháme vychladnout.
- 9Před podáváním koláč pokapeme jahodovou šťávou, ozdobíme čerstvými jahodami, nakrájíme porce a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.