Koláč s borůvkami a tvarohem
90 min.
Ingredience
- 2,5decilitryBorůvky
- 2lžíceCukr moučkový
- 150gramůTvaroh tvrdý
- 10gramůDroždí
- 1lžíceCukr krystal
- 250gramůMouka polohrubá
- 1kusVejce slepičí
- 30gramůMáslo čerstvé
- 1špetkaSůl
- 1decilitrMléko polotučné
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
292 kcal
Bílkoviny
14 g
Tuky
6 g
Sacharidy
46 g
Vláknina
3 g
Cukr
11 g
Postup přípravy
- 1Borůvky pečlivě přebereme, v cedníku je důkladně propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Okapané borůvky smícháme s lžící moučkového cukru.
- 2Tvrdý tvaroh jemně nastrouháme a smícháme s trochou moučkového cukru.
- 3Nižší hrnec nebo kulatou zapékací mísu vymažeme máslem a vysypeme moukou.
- 4V mísce rozdrobíme droždí, posypeme lžící krystalového cukru, zalijeme lžící vlažného mléka, zaprášíme moukou a kvásek necháme 15 minut na teplém místě vykynout.
- 5Ve velké míse smícháme mouku, sůl, vajíčko, cukr a rozpuštěné máslo, přidáme kvásek a zbylé mléko a vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě přibližně 30 minut vykynout.
- 6Z vykynutého těsta vyválíme kulatou placku, kterou dáme do vymazaného hrnku, přimáčneme ji k stěnám a zbytek těsta, který přečnívá přes okraje zatím necháme být. Na dno nasypeme nastrouhaný tvaroh, na něj dáme borůvky a přikryjeme je těstem, které přečnívá přes okraje. Uprostřed necháme kulatý otvor o průměru přibližně 5 cm.
- 7Koláč pečeme ve středně vyhřáté troubě, až má zlatavou barvu. Před koncem pečení jej můžeme potřít máslem nebo rozšlehaným žloutkem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.