Koláč s broskvemi
125 min.
Ingredience
- 100gramůCukr moučkový
- 205gramůMáslo čerstvé
- 1špetkaSůl
- 6lžicVoda pitná
- 4kusyBroskve
- 2lžíceCitronová šťáva
- 1špetkaMuškátový oříšek
- 3lžíceMaizena - kukuřičný škrob
- 1kusVejce slepičí
- 285gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 0,5lžíceSkořice mletá
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
858 kcal
Bílkoviny
12 g
Tuky
45 g
Sacharidy
104 g
Vláknina
5 g
Cukr
40 g
Postup přípravy
- 1Koláčovou formu vymažeme tukem a vysypeme moukou.
- 2V míse utvoříme žmolenkové těsto z prosáté hladké mouky, špetky soli a 175 gramů másla. Přidáme vody jen tolik, aby se nám těsto spojilo. Utvoříme z něj jednu větší a jednu menší kouli a dáme je ve fólii na půl hodiny do chladničky.
- 3Na pomoučeném vále vypracujeme větší kouli těsta dohladka, rozválíme kruhovou placku, aby v koláčové formě přesahovala přes okraj a dáme na patnáct minut do chladničky.
- 4Mezitím sloupneme broskve tak, že je vhodíme na pár sekund do vroucí vody a poté do studené. Broskve vypeckujeme, nakrájíme na plátky a smícháme s citronovou štávou, cukrem, maizenou a mletým kořením.
- 5I z druhé koule na válu vyválíme placku, z níž vykrajujeme tvary lístků, na nichž vytvoříme žebroví.
- 6Těsto ve formě vyndáme z lednice, pomažeme rozšlehaným vajíčkem, poklademe od středu plátky broskví a pokapeme rozpuštěným máslem. Na broskve pokládáme lístky těsta, začneme od kraje a v kruhu se dostaneme do středu. Těsto potřeme vajíčkem, v troubě předehřáté na 220 °C pečeme koláč asi deset minut, poté teplotu stáhneme na sto osmdesát stupňů a pečeme ještě zhruba čtyřicet minut. Upečený koláč necháme na mřížce vychladnout.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.