Koláč s dýní
130 min.
Ingredience
- 450gramůDýně
- 4lžíceSirup Golden
- 2lžičkySkořice mletá
- 1špetkaHřebíček
- 1špetkaSůl
- 130gramůMáslo čerstvé
- 115gramůCukr krupice
- 2kusyVejce slepičí
- 170gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 250mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 1lžičkaZázvor mletý
- 4lžíceVoda pitná
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
802 kcal
Bílkoviny
11 g
Tuky
52 g
Sacharidy
76 g
Vláknina
2 g
Cukr
30 g
Postup přípravy
- 1Koláčovou formu vymažeme tukem.
- 2V míse utvoříme žmolenkové těsto z prosáté hladké mouky, špetky soli a másla. Přidáme vody jen tolik, aby se nám těsto spojilo. Utvoříme z něj kouli a vložíme ji ve fólii na 1/2 hodiny do chladničky.
- 3Na pomoučeném vále vypracujeme těsto dohladka, rozválíme kruhovou placku, pokud v koláčové formě přesahuje přes okraj, těsto odkrojíme, vykrájíme z něj ozdobné lístky, kterými ozdobíme okraj koláče a formu s těstem dáme na 15 minut do chladničky. Poté na těsto položíme pergamenový papír a na něj fazole. V troubě předehřáté na 200°C pečeme asi 12 minut. Papír s fazolemi odstraníme, teplotu snížíme na 190°C a koláč pečeme ještě asi 8 minut.
- 4Rozmixovanou, vařenou či kompotovanou dýni našleháme spolu vejci, cukrem (nejlépe hnědým), šlehačkou, sirupem a kořením. Našlehanou směs vlijeme do upečeného koláče a při 190°C pečeme ještě dalších 40 minut.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.