Koláč s dýňovým pyré a ořechy
150 min.
Ingredience
- náplň
- 7decilitrůDýňové pyré
- 2lžíceMed včelí
- 0,5lžičkaSůl
- 1lžičkaZázvor mletý
- 340gramůMléko zahuštěné slazené
- 0,5lžičkaHřebíček mletý
- 2kusyCukr skořicový
- 2lžíceKoňak vaječný
- 4kusyVejce slepičí
- 100gramůOřechy vlašské
- 150gramůRozinky bílé
- pyré
- šlehačka
- 2,5decilitrySmetana 33% (šlehačka)
- 1lžíceCukr moučkový
- 1lžíceGriotka
- 2kusyCukr skořicový
- těsto
- 140gramůMouka pšeničná hladká voženílkova
- 0,5špetkaSůl
- 120gramůMáslo tradiční
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 1lžičkaCitronová šťáva
- 2lžíceMinerální voda perlivá
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
551 kcal
Bílkoviny
14 g
Tuky
27 g
Sacharidy
68 g
Vláknina
9 g
Cukr
10 g
Postup přípravy
- 1Dýni omyjeme, přepůlíme a vydlabeme semínka. Předehřejeme troubu na 180 °C a plech vyložíme pečicím papírem. Obě půlky položíme rozříznutou částí na papír. Pečeme asi 1 hodinu, dokud se dýně nedá propíchnout vidlicí.
- 2Z vychladlé dýně (abychom ji udrželi v rukou) vydlabeme dužinu, pokrájenou rozmixujeme na kaši, kterou dáme do velkého síta. Síto s dýňovým pyré zavěsíme na velkou mísu tak, aby se nedotýkalo dna mísy. Dýňové pyré necháme v sítu v chladničce přes noc.
- 3Omyjeme a necháme okapat zlaté hrozinky. Dýňové pyré v míse promícháme s medem, 0,5 lžičky soli, 1 lžičkou zázvoru, kondenzovaným slazeným mlékem, mletým hřebíčkem, skořicovým cukrem, 2 lžícemi vaječného koňaku a vejci. Pak vše vyšleháme elektrickým šlehačem dohladka, přimícháme pokrájené vlašské ořechy, zlaté hrozinky a než si připravíme těsto na koláč, dáme připravenou náplň do chladničky.
- 4Do mísy prosejeme 140 g hladké mouky se špetkou soli. Měkké máslo nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme, pak přimícháme vyšlehaný žloutek s 1 lžičkou citrónové šťávy a s 2 lžícemi minerální vody.
- 5Těsto vařečkou promícháme a důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
- 6Nastříháme si pečicí papír na velikost koláčové formy. Těsto položíme na střed pečicího papíru a vyválíme plát o síle 3–5 mm na tvar formy. Placka by měla být vždy alespoň o 2,5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22–23 cm).
- 7Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólii a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pečicí papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu. Okraje těsta přitiskneme vidličkou k okrajům pečicí formy, těsto propíchneme na několika místech vidličkou, dáme na něj dýňové pyré a uhladíme.
- 8Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C. Po 10 minutách teplotu snížíme na 175 °C. Pečeme dozlatova 35–40 minut dozlatova.
- 9Mezitím si vyšleháme dobře vychlazenou smetanu elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme lžíci prosátého moučkového cukru, 1 lžíci griotky a ještě chvilku šleháme.
- 10Upečený koláč necháme vychladnout. Pak ho nazdobíme šlehačkou, kterou posypeme skořicovým cukrem a servírujeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.