Koláč s kiwi a hroznovým vínem
55 min.
Ingredience
- Náplň
- 2kusyVejce slepičí
- 60gramůCukr krupice
- 1lžíceŽelatina
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 450mililitrůMléko plnotučné
- 2lžíceLikér mandlový - Amaretto
- 225gramůHroznové víno
- 3kusyKiwi
- 2lžíceŽelé rybízové
- 25gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 150mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 60lžicCukr krupice
- 120gramůMáslo čerstvé
- 3lžíceVoda pitná
- 25gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 0,25lžičkaSůl
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1026 kcal
Bílkoviny
8 g
Tuky
31 g
Sacharidy
185 g
Vláknina
2 g
Cukr
162 g
Postup přípravy
- 1Mouku smícháme se solí, cukrem, máslem a studenou vodou. Vytvoříme hladké těsto, zabalíme ho a dáme na hodinu do lednice.
- 2Těsto vyválíme na kruhový plát o 2,5 cm větší než je průměr formy. Přeneseme do formy, propícháme hustě vidličkou, zakryjeme alobalem, zasypeme suchými fazolemi a pečeme v předehřáté troubě na 220°C asi 10 minut. Po této době vyjmeme fazole i alobal, znovu těsto propícháme a pečeme ještě 10-15 minut. Na mřížce necháme korpus koláče zcela vychladnout.
- 3Mezitím co se korpus peče připravíme si náplň: do pánve dáme mouku, cukr, práškovou želatinu a vše promícháme. V misce rozšleháme vejce, žloutky a mléko. Směs přimícháme do pánve a necháme 5 minut stát, aby želatina změkla. Potom směs 15 minut zahříváme na mírném plameni, za stálého míchání, až směs zhoustne. Nevaříme! Směs odstavíme z ohně a přidáme mandlový likér nebo tresť. Necháme vychladnout, zakryjeme a dáme asi na hodinu do lednice.
- 4Zrnka vína rozřízneme podélně a vyjmeme semínka. Kiwi oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Smetanu vyšleháme na tuhou šlehačku a vmícháme jí do náplně.
- 5Korpus vyjmeme z formy, přendáme na tác a naplníme náplní. Hezky ozdobíme vínem a kiwi. V rendlíku rozpustíme želé z červeného rybízu a štětcem naneseme na ovoce. Koláč necháme minimálně hodinu v lednici ztuhnout.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.