Koláč s kořeněnými broskvemi

75 min.
Evropa

Ingredience

Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
905 kcal
Bílkoviny
13 g
Tuky
50 g
Sacharidy
110 g
Vláknina
9 g
Cukr
45 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Do větší mísy dáme prosátou mouku, špetku soli, máslo s Herou, které nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici vyšleháme žloutek s 2 lžícemi octa a 2 lžícemi ledové vody.
  • 2
    Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého promíchání s moukou, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Pak ho rukou důkladně v míse, nebo na vále, zpracujeme. Rozdělíme ho na dva díly, vyválíme dva válečky, každý zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet. (Takto odložené těsto vydrží v chladničce i 3 dny.)
  • 3
    Nastříháme pečící papír velikosti koláčové formy o průměru 20-23 cm. Jednu část těsta položíme na střed pečícího papíru, ze kterého vyválíme plát o síle 3 mm na tvar koláčové formy. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma.
  • 4
    Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny placky zacelíme. Pečící papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu.
  • 5
    Tím samým způsobem na vále připravíme z druhého těsta i druhou placku.
  • 6
    Omyté a osušené zralé broskve rozkrojíme, zbavíme slupky a pecek. Pak je nakrájíme na silnější plátky, které dáme do mísy. V druhé misce smícháme vanilkový cukr s mletým zázvorem, kardamomem, skořicí a muškátovým oříškem.
  • 7
    Pak koření zlehka vmícháme k plátkům broskví. Ozdobně je položíme na první připravené těsto a broskve zakryjeme druhou plackou těsta. Okraje k sobě dobře přitiskneme, pomůžeme si vidličkou nebo prsty.
  • 8
    Koláč dáme do předem vyhřáté trouby na 175 °C a pečeme 40-45 minut.
  • 9
    Upečený koláč necháme vychladnout posypeme práškovým cukrem s vanilkou, koláč rozkrájíme a podáváme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.