Koláč s kořeněnými broskvemi
75 min.
Ingredience
- 12kusůBroskve
- 1kusCukr vanilka
- 0,5lžičkaZázvor mletý
- 2špetkyKardamom
- 0,5lžičkaSkořice mletá
- 2špetkyMuškátový oříšek
- na posypání
- 2lžíceCukr práškový s vanilkovou příchutí
- těsto
- 280gramůMouka pšeničná hladká
- 1špetkaSůl
- 120gramůMáslo čerstvé
- 110gramůHera
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 1lžičkaCitronová šťáva
- 2lžíceVoda pitná
- 2lžíceOcet vinný
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
905 kcal
Bílkoviny
13 g
Tuky
50 g
Sacharidy
110 g
Vláknina
9 g
Cukr
45 g
Postup přípravy
- 1Do větší mísy dáme prosátou mouku, špetku soli, máslo s Herou, které nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici vyšleháme žloutek s 2 lžícemi octa a 2 lžícemi ledové vody.
- 2Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého promíchání s moukou, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Pak ho rukou důkladně v míse, nebo na vále, zpracujeme. Rozdělíme ho na dva díly, vyválíme dva válečky, každý zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet. (Takto odložené těsto vydrží v chladničce i 3 dny.)
- 3Nastříháme pečící papír velikosti koláčové formy o průměru 20-23 cm. Jednu část těsta položíme na střed pečícího papíru, ze kterého vyválíme plát o síle 3 mm na tvar koláčové formy. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma.
- 4Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny placky zacelíme. Pečící papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu.
- 5Tím samým způsobem na vále připravíme z druhého těsta i druhou placku.
- 6Omyté a osušené zralé broskve rozkrojíme, zbavíme slupky a pecek. Pak je nakrájíme na silnější plátky, které dáme do mísy. V druhé misce smícháme vanilkový cukr s mletým zázvorem, kardamomem, skořicí a muškátovým oříškem.
- 7Pak koření zlehka vmícháme k plátkům broskví. Ozdobně je položíme na první připravené těsto a broskve zakryjeme druhou plackou těsta. Okraje k sobě dobře přitiskneme, pomůžeme si vidličkou nebo prsty.
- 8Koláč dáme do předem vyhřáté trouby na 175 °C a pečeme 40-45 minut.
- 9Upečený koláč necháme vychladnout posypeme práškovým cukrem s vanilkou, koláč rozkrájíme a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.