Koláč s pomeranči
110 min.
Ingredience
- 3lžíceDžem meruňkový
- 200gramůCukr krupice
- 250mililitrůPomerančová šťáva
- 2kusyPomeranče
- 155gramůMáslo čerstvé
- 1špetkaSůl
- 150gramůMandle
- 1kusVejce slepičí
- 230gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 4lžíceVoda pitná
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1033 kcal
Bílkoviny
18 g
Tuky
53 g
Sacharidy
129 g
Vláknina
9 g
Cukr
65 g
Postup přípravy
- 1Koláčovou formu vymažeme tukem.
- 2V míse utvoříme žmolenkové těsto z 215 g prosáté hladké mouky, špetky soli a 100 g másla. Přidáme vody jen tolik, aby se nám těsto spojilo. Utvoříme z něj kouli a dáme ji ve fólii na 1/2 hodiny do chladničky.
- 3Na pomoučeném vále vypracujeme těsto dohladka, rozválíme kruhovou placku, pokud v koláčové formě přesahuje těsto přes okraj, odkrojíme je a koláč dáme na 15 minut do chladničky.
- 4V rendlíčku umícháme 150 g cukru s pomerančovou šťávou a za stálého míchání vaříme asi 10 minut až se utvoří sirup.
- 5Dva velké pomeranče řádně omyjeme, osušíme a neoloupané nakrájíme na plátky o tloušťce 5 mm. Plátky vložíme do sirupu a 10 minut pomalu vaříme. Poté plátky vyjmeme, necháme okapat a zchladnout. Plátky nakrájíme na poloviny a odložíme stejně jako sirup.
- 6Oloupané mandle jemně umeleme. Šlehačem našleháme do pěny 55 g změklého másla se zbývajícím cukrem, přidáme rozšlehané vejce, umleté mandle, 15 g mouky a 2 lžíce sirupu.
- 7Meruňkový džem mírně nahřejeme, těsto, které jsme nechali vychladit v lednici, vyndáme, dno pomažeme nahřátým džemem a do formy vlijeme mandlovou směs. Koláč pečeme v troubě předehřáté na 200°C asi 20 minut. Až koláč vychladne, poklademe ho plátky pomeranče. Zbylý sirup vaříme dokud nezhoustne a potřeme jím koláč.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.