Koláč s rebarborou a jahodami
70 min.
Ingredience
- Náplň
- 450gramůJahody zahradní
- 450gramůReveň (Rebarbora)
- 175gramůCukr krupice
- 15gramůMáslo čerstvé
- 45gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 1lžičkaSůl
- 15gramůMáslo čerstvé
- 45gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 4lžíceVoda pitná
- 1lžíceMléko plnotučné
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
183 kcal
Bílkoviny
2 g
Tuky
4 g
Sacharidy
37 g
Vláknina
2 g
Cukr
25 g
Postup přípravy
- 1Jahody očistíme a rozkrájíme na poloviny. Stonky oloupané rebarbory nakrájíme napříč na špalíčky. Vše smícháme s cukrem a moukou určenou do náplně.
- 2Na těsto smícháme mouku se solí, máslem a studenou vodou, vytvoříme drobenku. Hněteme dál, dokud se vše nespojí na vláčné těsto. Ze dvou třetin vyválíme kulatý plát o průměru 40 cm. Přendáme ho na dno a stěny koláčové formy 4 cm vysoké a těsto necháme přečnívat o 4 cm, okraje zarovnáme.
- 3Koláč naplníme směsí ovoce, kterou poklademe vločkami másla. Zbytek těsta vyválíme na kruhový plát o průměru asi 27 cm. Zoubkovaným rádelkem nakrájíme 10 pruhů širokých 2 cm. 5 pruhů položíme přes náplň, konce necháme volné. Ze zbylých pruhů vytvoříme mřížku propletenou do kosočtverců.
- 4Konce pruhů odkrojíme a okraj koláče navlhčíme, aby se pruhy přilepily. Převislé těsto přehrneme přes konce pruhů a stiskneme, vytvoříme zvlněný okraj těsta. Mřížku potřeme mlékem.
- 5Koláč pečeme v předehřáté troubě na 220°C asi 50 minut. Necháme ve formě vychladnout. Podáváme teplý nebo studený.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.