Koláč se sladkými brambory
90 min.
Ingredience
- náplň
- 400gramůTopinambury
- 100gramůMrkev kořen
- 8decilitrůVoda pitná
- 0,5lžičkaSůl mořská
- 120gramůCukr třtinový
- 2kusyVejce slepičí
- 1kusCukr skořicový
- 0,5lžičkaZázvor mletý
- 2špetkyHřebíček
- 2špetkySůl
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 1lžíceMed včelí
- 3,4decilitryMléko plnotučné
- šlehačka
- 2,5decilitrySmetana 33% (šlehačka)
- 1lžíceCukr moučkový
- 0,5lžičkaCukr práškový s vanilkovou příchutí
- těsto
- 140gramůMouka pšeničná hladká
- 2špetkySůl
- 2gramyMáslo čerstvé
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 1lžičkaCitronová šťáva
- 2lžíceMinerální voda perlivá
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
378 kcal
Bílkoviny
7 g
Tuky
19 g
Sacharidy
54 g
Vláknina
4 g
Cukr
18 g
Postup přípravy
- 1Upečeme koláčový korpus. Do mísy prosejeme 140 g hladké mouky se špetkou soli. 120 g měkkého másla nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme, pak přimícháme vyšlehaný žloutek s 1 lžičkou citrónové šťávy a 2 lžícemi minerální vody.
- 2Těsto vařečkou promícháme a důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
- 3Nastříháme pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečícího papíru, vyválíme plát o síle 3-5 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm).
- 4Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pečící papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu. Okraje těsta přitiskneme vidličkou o okraje pečící formy. Připravený koláč dáme na 30 minut do chladničky.
- 5Sladké brambory – topinambury a mrkev oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostky. Dáme je do hrnce, zalijeme 8 dl vody s 0.5 lžičkou soli a uvaříme doměkka. (Vaříme 20 minut.) Uvařenou zeleninu scedíme, dáme do mixeru, přidáme 120 g třtinového cukru, 2 vejce, skořicový cukr, 0.5 lžičky zázvoru, 2 špetky mletého hřebíčku, 2 špetky soli, 2 lžíce rozehřátého másla s 1 lžící medu a 3,4 dl mléka. Vše rozmixujeme na pyré.
- 6Bramborové pyré dáme na připravený korpus, uhladíme a dáme do předem vyhřáté trouby na 200 °C. Pečeme 10 minut, pak teplotu snížíme na 175 °C a pečeme dalších 35-40 minut.
- 7Dobře vychlazenou smetanu vyšleháme elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme lžíci prosátého moučkového cukru, 0.5 lžičky vanilkové tresti a ještě chvilku šleháme.
- 8Vychladlý koláč ozdobíme šlehačkou a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.