Koláč ze zlatého sirupu

100 min.
Evropa

Ingredience

Počet porcí:
3

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
774 kcal
Bílkoviny
9 g
Tuky
38 g
Sacharidy
103 g
Vláknina
3 g
Cukr
2 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    V míse utvoříme žmolenkové těsto z prosáté hladké mouky, špetky soli a změklého másla. Přidáme vody jen tolik, aby se nám těsto spojilo. Utvoříme z něj kouli a dáme ve fólii na půl hodiny do chladničky. Na pomoučněném vále z těsta (část dáme stranou na dvanáct proužků, z nichž uděláme mřížku) rozválíme kruhovou placku, aby v koláčové formě nepřesahovala přes okraj.
  • 2
    V rendlíku zahřejeme sirup, mimo sporák do něj vmícháme bílou strouhanku, ustrouhanou citronovou kůru a necháme si čtvrt hodiny odstát. Bude-li směs moc řídká, přimícháme trochu strouhanky. Do směsi přimícháme citronovou šťávu a potřeme jí koláč. Odložené těsto rozválíme a rádýlkem nakrájíme dvanáct proužků, z nichž uděláme přes koláč mřížku.
  • 3
    V troubě předehřáté na 200 °C pečeme zhruba deset minut, poté teplotu stáhneme na 190 °C a koláč pečeme dalších patnáct minut až zezlátne. Koláč můžeme podávat teplý i studený.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.