Koláčky z máslového těsta
100 min.
Ingredience
- 1špetkaSůl
- 24dekagramůMáslo čerstvé
- 28dekagramůMouka polohrubá
- 3dekagramyCukr krupice
- 2dekagramyDroždí
- 3kusyVaječný žloutek slepičí
- 2dekagramyCukr vanilka
- 12dekagramůMouka pšeničná hladká T 650
- 0,13litrSmetana 12% (konzumní)
- 0,5lžičkaCitronová kůra
- 0,5kusVanilkový lusk
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
480 kcal
Bílkoviny
9 g
Tuky
30 g
Sacharidy
44 g
Vláknina
2 g
Cukr
4 g
Postup přípravy
- 1Utřeme hladkou mouku s máslem, uděláme bochánek, který válečkem trochu roztlačíme a uložíme do lednice.
- 2Do mísy nasypeme mouku, přidáme špetku soli, citronovou kůru, cukr, žloutky, vanilku a droždí, které vykynulo ve vlažné smetaně společně s trochou cukru a mouky. Vypracujeme těsto a necháme ho vykynout. Po vykynutí těsto vyválíme a připojíme k němu máslové těsto. Obě těsta válíme a skládáme tak dlouho, až se dobře spojí. 1 cm silné těsto potom krájíme na čtverce, doprostřed nichž klademe nádivku. Rohy těsta vytáhneme a nad nádivkou spojíme. Koláče necháme ještě vykynout na plechu, potřeme je žloutkem a pak vložíme do trouby na cca 20 min. při 180 °C. Horké pocukrujeme vanilkovým cukrem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.