Koláčky zelňáčky
32 min.
Ingredience
- kvásek
- 2,5decilitryMléko plnotučné
- 40gramůDroždí
- 2lžičkyCukr krupice
- těsto
- 200gramůMouka polohrubá
- 300gramůMouka pšeničná hrubá
- 85gramůCukr moučkový
- 80gramůMáslo čerstvé
- 2špetkySůl
- 2kusyVaječný žloutek slepičí
- zelná náplň
- 700gramůZelí hlávkové bílé
- 2lžíceOlej slunečnicový
- 1kusJablka
- 2lžíceCukr krystal
- 1lžičkaSkořice mletá
- 50gramůHrozinky
- 12lžicStrouhanka
- 1kusCukr vanilka
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
697 kcal
Bílkoviny
17 g
Tuky
19 g
Sacharidy
117 g
Vláknina
7 g
Cukr
34 g
Postup přípravy
- 1Nejdříve si připravíme kvásek. Do vlažného mléka rozdrobíme kvasnice a přidáme 2 lžičky cukru krupice a necháme kvásek vzejít.
- 2Do mísy si přesejeme polohrubou a hladkou mouku, přidáme 2 žloutky, moučkový cukr, změklé máslo a kvásek. Vše promícháme a důkladně vypracujeme hladké těsto, které posypeme hladkou moukou (1 lžíce), zakryjeme čistým plátěným ubrouskem a necháme v teple vykynout.
- 3Mezitím co nám bude těsto kynout (přibližně 30-45 minut), připravíme si zelnou náplň.
- 4Očištěné hlávkové zelí nastrouháme nahrubo, které v hrnci na rozehřátém oleji podusíme doměkka přibližně 10-15 minut. Zároveň k němu přidáme oloupané, nastrouhané jablko. Zelí ochutíme krystalovým cukrem, mletou skořicí, hrozinkami (30 g), a když je zelí udušené, necháme zelnou náplň vychladnout. Pokud bude řidší, přimícháme 1-2 lžíce strouhanky.
- 5Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném vále na placku asi 1 cm silnou a kulatou formičkou vykrojíme koláčky přibližně o průměru 7-8 cm. Do každého koláčku uděláme důlek, lžící vložíme náplň a na ni dáme několik hrozinek. Koláčky poskládáme na pečicí papír. Mezi koláčky by měly být asi 2 cm mezery. Okraj koláčků potřeme bílkem a necháme ještě 10 minut kynout, pak je dáme péct do předem vyhřáté trouby. Pečeme při 190-200 °C přibližně 10-12 minut dozlatova.
- 6Vychladlé upečené zelňáčky posypeme vanilkovým cukrem, který jsme smíchali s práškovým cukrem, a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.