Kopřivová roláda se sýrovým krémem
55 min.

Ingredience
- Bešamel
- 50gramůMáslo čerstvé
- 50gramůMouka polohrubá
- 5decilitrůMléko plnotučné
- 0,5špetkaSůl
- 1špetkaMuškátový oříšek
- 2špetkyZázvor mletý
- Krém
- 200gramůSýr Almette
- 100gramůSýr smetanový tavený 45%
- 2lžíceSýr Čedar
- 1decilitrSmetana 33% (šlehačka)
- 0,5lžičkaSůl
- 3špetkyPepř bílý
- 1lžíceŘeřicha
- Roláda
- 500gramůKopřiva
- 3litryVoda pitná
- 3kusyVejce slepičí
- 0,5lžičkaSůl
- 1lžíceOlej slunečnicový
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
623 kcal
Bílkoviny
24 g
Tuky
46 g
Sacharidy
29 g
Vláknina
9 g
Cukr
709 mg
Postup přípravy
- 1Do mísy vložíme smetanový sýr Almette, tavený sýr, jemně nastrouhaný tvrdý sýr, sůl, čerstvě pomletý pepř a vše vyšleháme do lehkého krému. Omyjeme řeřichu a drobně ji pokrájíme. Smetanu vyšleháme na tuhou šlehačku a zapracujeme ji do krému spolu s řeřichou. Krém zakryjeme a vložíme alespoň na 30 minut do chladničky.
- 2Na roládu si nejdříve připravíme bešamel: v rendlíku rozehřejeme máslo a za stálého míchání přidáváme polohrubou mouku. Umícháme světlou jíšku, zředíme ji 3-5 dl mléka a za občasného míchání povaříme do zhoustnutí. Ochutíme solí, zázvorem, muškátovým oříškem a ještě 2 minuty povaříme. Bešamel by měl být hustý.
- 3Listy jarní mladé kopřivy omyjeme, dáme je do hrnce s 3 litry vařící vody. Spaříme je asi 30 sekund, scedíme je, necháme okapat, pak je posekáme nadrobno - na kaši, kterou smícháme s bešamelem a 3 žloutky. Směs dobře promícháme.
- 4Zapracujeme sníh z bílků a vzniklé těsto vylijeme na plech s pečícím papírem, který jsme potřeli olejem.
- 5Těsto vložíme do předehřáté trouby na 190°C a pečeme přibližně 12-15 minut. Do kopřivové piškotového těsta píchneme špejlí, aby jsme zjistili, zda je piškot upečený - nesmí lepit.
- 6Piškot s plechem vyjmeme, zakryjeme druhým pečícím papírem a opatrně překlopíme na čistý papír, ten první odloupneme.
- 7Horký piškot s papírem zavineme do rolády, kterou necháme zavinutou asi 3 minuty, pak ji rozbalíme a naplníme krémem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.