Košíčky plněné kandovanou kůrou a hrozinkami
85 min.
Ingredience
- 170gramůMandle
- 2lžíceMléko plnotučné
- 420gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 350gramůMáslo čerstvé
- 150gramůCukr moučkový
- 250mililitrůSherry brandy
- 225gramůSýr krémový
- 1špetkaHřebíček
- 1lžičkaMuškátový oříšek
- 1lžičkaSkořice mletá
- 200gramůCukr krupice
- 4lžícePomerančová šťáva
- 3lžícePomerančová kůra
- 4lžíceCitronová šťáva
- 3lžíceCitronová kůra
- 95gramůTuk
- 70gramůKandovaná citronová kůra
- 70gramůKandovaná pomerančová kůra
- 140gramůTřešně
- 310gramůHrozinky
- 140gramůMeruňky
- 4kusyJablka
Počet porcí:
20Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
534 kcal
Bílkoviny
6 g
Tuky
28 g
Sacharidy
65 g
Vláknina
4 g
Cukr
32 g
Postup přípravy
- 1Smícháme posekané oloupané mandle, hrozinky (může být polovina sultánek), pokrájené sušené ovoce, ustrouhanou kůru a šťávu ze dvou citronů a jednoho pomeranče, kandovanou kůru, cukr krupici, oloupaná a drobně nasekaná jablka, drobně pokrájený tuk (hovězí lůj) a koření, zalijeme brandy, zakryjeme a necháme dva dny odstát v chladničce.
- 2Formičky na košíčky vymažeme tukem.
- 3Utřeme krémový sýr se dvěma lžícemi moučkového cukru.
- 4V míse utvoříme žmolenkové těsto z prosáté mouky, sto čtyřiceti gramů moučkového cukru a změklého másla. Přidáme ustrouhanou kůru z jednoho pomeranče a tolik šťávy, aby se nám těsto spojilo. Utvoříme z něj kouli a dáme ji ve fólii na půl hodiny do chladničky. Na pomoučeném vále vypracujeme těsto dohladka, rozválíme placku, z níž vykrajujeme kolečka o průměru osm centimetrů a vtlačíme do formiček. Stranou dáme tolik těsta, abychom mohli košíčky přikrýt kolečky z těsta.
- 5Košíčky naplníme ovocnou směsí, na vršek dáme lžičku utřeného sýra. Ze zbylého těsta vyválíme placku, z ní vykrajujeme kolečka, kterými přikryjeme košíčky jako pokličkou (aby se těsto spojilo, potřeme okraje mlékem) a přitiskneme. Nezapomeneme udělat opatrně průřez, aby nám pára pokličku nepotrhala. Vršek košíčků potřeme mlékem a v troubě předehřáté na 220 °C pečeme košíčky asi dvacet minut. Košíčky před vyklopením necháme zchladnout.
- 6
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.