Košíčky s čokoládovým krémem a granátovým jablíčkem
65 min.
Ingredience
- Košíčky z mandlového těsta [41441]
- 0,08lžíceCitronová kůra
- 0,17lžičkaCitronová šťáva
- 3,33gramyCukr moučkový
- 6,67gramůMandle
- 10gramůMáslo tradiční
- 16,67gramůMouka pšeničná hladká
- 0,17špetkaSůl
- 0,17lžičkaTresť mandlová
- 0,17kusVaječný žloutek slepičí
- 0,33lžíceVoda pitná
- krém čokoládový
- 2,5decilitrySmetana 33% (šlehačka)
- 170gramůČokoláda na vaření
- 1lžičkaCukr práškový s vanilkovou příchutí
- 0,17špetkaSůl
- šlehačka
- 2,5decilitrySmetana 33% (šlehačka)
- 3,33lžíceCukr moučkový
- želé ze šťávy
- 6decilitrůŠťáva z granátových jablíček
- 25gramůŽelatina
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
533 kcal
Bílkoviny
7 g
Tuky
37 g
Sacharidy
43 g
Vláknina
2 g
Cukr
20 g
Postup přípravy
- 1Košíčky z mandlového těsta [41441]:
- 2Do větší mísy prosejeme 100 g hladké mouky, přidáme 40 g pomletých loupaných mandlí, 1 špetku soli a 20 g moučkového cukru.
- 360 g změklého másla nakrájíme na malé kousky a pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Pak pomalu přiléváme studenou vodu s rozmíchaným žloutkem a 1 lžičkou mandlové tresti. Nakonec přimícháme 0.5 lžíci nastrouhané citronové kůry a 1 lžičku citronové šťávy. Znovu promícháme a těsto dobře uhněteme. Těsto musí být polotuhé, hladké a vláčné. Nesmí se lepit.
- 4Na mírně pomoučeném vále si těsto zformujeme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna minimálně na 30 minut uležet.
- 5Nastříháme si pečící papír velikosti pečící formy. Těsto položíme na střed papíru, z kterého vyválíme plát o síle 5 mm .
- 6Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na sílu přibližně 5 mm. Kulatou formičkou o průměru 8-12 cm (podle toho, jak velké chceme košíčky mít) vykrojíme kolečka, která pak vtlačíme do formiček na košíčky "tarteletky".
- 7Dáme je na horký plech, zakryjeme pečícím papírem, zatížíme druhým plechem a pečeme v předehřáté troubě na 220°C 5 minut. Pak odstraníme zátěž s papírem a košíčky dopečeme při 175°C dozlatova. Pečeme přibližně 5 minut. vyjmeme je z trouby, necháme vychladnout a pomocí nože je pak opatrně vyklopíme. Můžeme si pomoci i tak, že horké formičky obrátíme dnem vzhůru a zakryjeme je na 1 minutu mokrou utěrkou. Takto se dají též lehčeji z formičky vyklopit. Košíčky naplníme až po vychladnutí.
- 8Připravíme si čokoládový krém. Do rendlíku si nalijeme 2.4 dl smetany. Přivedeme ji k varu vložíme do ní rozlámanou čokoládu (170 g )a mícháme do rozpuštění. Přidáme do ní vanilkovou příchuť, 1 špetku soli, promícháme a odstavíme z plotny. Směs necháme zchladnout.
- 9Dobře vychlazenou šlehačku vyšleháme elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme lžíci prosátého moučkového cukru a jen chvilku ještě šleháme. Šlehačku pak opatrně zapracujeme do čokoládové směsi.
- 10Na želé si do rendlíku nalijeme 6 dl šťávy z granátových jablíček, přidáme 25 g želatiny a necháme ji 10-15 minut nabobtnat. Pak ji v rendlíku ve vodní lázni ohřejeme na 60°C do úplného rozpuštění.
- 11Košíčky naplníme krémem, potřeme připraveným, mírně vychlazeným želé, necháme zatuhnout a servírujeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.