Královnin mandlový dort
85 min.
Ingredience
- Na náplň
- 100gramůDžem pomerančový
- 60gramůMandle
- 200gramůMarcipánová hmota surová
- Na ozdobení
- 100gramůDžem pomerančový
- 60gramůMandle
- 200gramůMarcipánová hmota surová
- 170gramůPoleva čokoládová
- Na těsto
- 200gramůCukr krupice
- 5kusůVaječný žloutek slepičí
- 5kusůVaječný bílek slepičí
- 1kusVanilkový lusk
- 2lžičkyCitronová kůra
- 1lžičkaSkořice mletá
- 40gramůMouka pšeničná hrubá
- 13gramůKypřicí prášek do pečiva
- 120gramůOřechy vlašské
- 120gramůČokoláda hořká
- 60gramůMáslo čerstvé
- 100gramůCukr moučkový
- Na vymazání plech
- 40gramůMouka pšeničná hrubá
- 70gramůHera
Počet porcí:
14Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
567 kcal
Bílkoviny
10 g
Tuky
28 g
Sacharidy
73 g
Vláknina
3 g
Cukr
33 g
Postup přípravy
- 1Půlku dávky cukru dáme do misky, přidáme žloutky, vyšleháme na hladkou pěnu. Z bílků a zbylého cukru vyšleháme tuhý sníh, který rozdělíme na dva díly. Do jednoho dílu přidáme žloutkovou pěnu, vyškrábanou dřeň z vanilkového lusku, citrónovou kůru a skořici. Mouku prosejeme spolu s kypřícím práškem, smícháme s pomletými ořechy a na hrubém struhadle nastrouhanou čokoládou, přilijeme v mikrovlnné troubě rozpuštěné vlažné máslo. Všechny suroviny důkladně promícháme a smícháme s prvním dílem. Nakonec přidáme druhý díl sněhu a zlehka promícháme.
- 2Dortovou formu vymažeme tukem, vysypeme hrubou moukou a vlijeme připravené těsto. Vložíme do předehřáté trouby, pečeme při 180 stupních 40 - 45 minut. Korpus po upečení necháme mírně vychladnout ve formě, poté vyklopíme, necháme úplně vychladnout a vodorovně rozřízneme.
- 3Pracovní vál posypeme moučkovým cukrem a rozválíme na něm dva díly marcipánu o velikostí celého dortu. Spodní díl korpusu potřeme džemem, posypeme pomletými mandlemi. Na povrch položíme marcipán, opět potřeme džemem, ten zase posypeme mletými mandlemi a položíme další díl marcipánu tak, aby se obalily také stěny dortu. Marcipán pěkně uhladíme. Nakonec povrch dortu přelijeme v horké vodní lázní rozpuštěnou čokoládou a vložíme do lednice ztuhnout. Těsně před podáváním krájíme na trojúhelníkové porce. Klademe na jednotlivé dezertní talířky a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.