Křehký koláč s batáty a pomerančem
90 min.
Ingredience
- krém
- 420gramůBrambory sladké (Batáty)
- 2decilitryVoda pitná
- 1špetkaSůl
- 120gramůCukr krupice
- 2kusyVejce slepičí
- 1kusCukr skořicový
- 0,5lžičkaZázvor mletý
- 2špetkyHřebíček mletý
- 2špetkyMuškátový oříšek
- 120lžicMáslo čerstvé
- 300gramůSýr Lučina - termizovaný
- 2decilitrySmetana 33% (šlehačka)
- 1lžíceVaječný žloutek slepičí
- šlehačka
- 2decilitrySmetana 33% (šlehačka)
- 1lžíceCukr moučkový
- 1lžíceLikér pomerančový
- 2kusyPomeranče
- těsto
- 140gramůMouka pšeničná hladká
- 1špetkaSůl
- 120gramůMáslo čerstvé
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 1lžícePomerančová kůra
- 1lžičkaOcet vinný
- 2lžíceVoda pitná
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
3747 kcal
Bílkoviny
17 g
Tuky
387 g
Sacharidy
66 g
Vláknina
3 g
Cukr
31 g
Postup přípravy
- 1Připravíme si těsto na křehký koláčový korpus. Omyjeme a osušíme pomeranč a kůru jemně nastrouháme. Do mísy prosejeme 140 g hladké mouky se špetkou soli. 120 g měkkého másla nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme, pak přimícháme vyšlehaný žloutek, 1 lžíci pomerančové kůry, 1 lžičku octa a 2 lžíce studené vody.
- 2Těsto vařečkou promícháme a důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
- 3Nastříháme si pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečícího papíru, z kterého vyválíme plát o síle 3 - 5 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm).
- 4Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pomocí pečícího papíru těsto lehce přeneseme do koláčové formy. Okraje těsta přitiskneme vidličkou o okraje pečící formy. Připravený koláč dáme na 30 minut do chladničky.
- 5Batáty oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostky. Dáme je do hrnce, zalijeme 7-8 dl vody a uvaříme je doměkka. Vaříme je 20 minut. Uvařené batáty scedíme, dáme do mísy, rozmačkáme je na kaši, přidáme 1 špetku soli, 120 g krupicového cukru, 2 předem rozšlehaná vejce, skořicový cukr, 0.5 lžičky zázvoru, 2 špetky mletého hřebíčku, 2 špetky muškátového oříšku 2 lžíce rozehřátého másla, 300 g Lučiny, 2 dl smetany a 1 lžíci vaječného likéru. Vše vyšleháme na lehký krém.
- 6Batátový krém dáme na připravený korpus, uhladíme a dáme do předem vyhřáté trouby na 200 °C. Pečeme 10 minut, pak teplotu snížíme na 175 °C a pečeme dalších 35-40 minut.
- 7Vychlazenou smetanu vyšleháme elektrickým šlehačem do husté pěny. Přidáme lžíci prosátého moučkového cukru, 1 lžíci pomerančového likéru a ještě chvilku šleháme.
- 8Omyjeme a oloupeme pomeranče. Opatrně je sloupneme i z bílé slupky tak, aby nám zbyly jen čisté plátky dužiny. Vychladlý koláč ozdobíme šlehačkou, pomerančem a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.