Křehký koláč s meruňkami
85 min.
Ingredience
- na potření a vysypání těsta
- směs čerstvého ovoce
- smetanová zálivka
- 1kusVejce slepičí
- 1,5decilitryZakysaná smetana
- 100gramůCukr krupice
- 2lžíceMed včelí
- 175gramůMáslo čerstvé
- 6lžicVoda pitná
- 1špetkaSůl
- 375gramůMouka pšeničná hladká T 650
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1094 kcal
Bílkoviny
21 g
Tuky
57 g
Sacharidy
130 g
Vláknina
9 g
Cukr
53 g
Postup přípravy
- 1Na koláč si nejdříve připravíme křehké těsto. V míse smícháme hladkou mouku, tuhé máslo, špetku soli s 5-6 lžícemi vody. Mouku s přísadami promícháme a pomocí rukou těsto propracujeme tak, aby bylo hladké a vláčné. Pak ho zabalíme do fólie a dáme do chladničky přes noc.
- 2Druhý den si na pomoučeném vále rozdělíme těsto na 2 díly, jeden větší, druhý menší. Z většího dílu těsta si na vále vyválíme placku asi 5 mm silnou. Lze ho také vyválet jednodušeji v průhledné potravinářské fólií, těsto se pak nedrobí a práce jde snadněji. (Nepotřebujeme tak ani další mouku, která bývá příčinou drobení těsta.) Plackou vyložíme olejem vymazanou rozevírací formu, těsto propícháme na několika místech vidličkou a dáme do předehřáté trouby na 5-10 minut zapéct bez náplně. Tímto předpečením zabráníme provlhčení těsta. Po vyjmutí těsto potřeme olejem a vysypeme pistáciemi. Druhý díl vyválíme na placku tak velkou, jako je průměr formy a použijeme ho později jako víko.
- 3Meruňky omyjeme, vypeckujeme a pokrájíme na čtvrtky. Omytou rebarboru oloupeme a nakrájíme na kostky 2-3 cm velké. Vajíčka si vyšleháme a smícháme je se smetanou, medem, cukrem, vanilkovým cukrem. Naplníme formu meruňkami a rebarborou a zalijeme je smetanovou směsí. Pak ovoce pokryjeme těstovým víkem. Okraje spodního těsta potřeme bílkem a okraj víka přitlačíme a celý povrch propícháme vidličkou a potřeme žloutkem.
- 4Koláč dáme péct do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme na 45 minut dozlatova.
- 5Upečený koláč necháme vychladnout, potom otevřeme boční stranu formy a odstraníme ji. Koláč nakrájíme na porce a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.