Křehký koláč se sójovým masem
75 min.
Ingredience
- 1kusVejce slepičí
- 80gramůSýr Eidam cihla 40%
- náplň
- 470gramůSójové kostky
- 2decilitryBujón zeleninový
- 1kusCibule
- 2kusyČesnek
- 2lžíceOlej olivový
- 0,5decilitrBujón houbový
- 1lžičkaKečup
- těsto
- 280gramůMouka pšeničná hladká
- 1špetkaSůl
- 120gramůMáslo čerstvé
- 110gramůHera
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 1lžičkaOcet vinný
- 2lžíceMinerální voda perlivá
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
762 kcal
Bílkoviny
45 g
Tuky
44 g
Sacharidy
47 g
Vláknina
413 mg
Cukr
826 mg
Postup přípravy
- 1Připravíme si těsto na křehký koláč. Do mísy prosejeme 280 g hladké mouky se špetkou soli. 120 g měkkého másla s 110 g Hery nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme, pak přimícháme žloutek s 1 lžičkou octa a s 2 lžícemi minerální vody.
- 2Těsto vařečkou promícháme a důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
- 3Sójové maso zalijeme 2 dl zeleninového bujónu. Necháme ho nabobtnat, pak ho vymačkáme z přebytečné tekutiny a pomeleme nahrubo na masovém strojku.
- 4Cibuli a česnek očistíme a drobně nakrájíme. V pánvi si rozpálíme olivový olej a cibuli s česnekem zpěníme dorůžova. Přidáme sojové mleté maso, 1 lžičku soli, černý pepř, mletý kmín a vše promícháme. Restujeme asi 3-4 minuty. Přilijeme 0.5 dl houbového bujonu, 1 lžičku kečupu a pod poklicí sójové maso dusíme 5 minut.
- 5Nastříháme pečící papír velikosti koláčové formy.
- 6Těsto rozdělíme na 2 části. Jednu část položíme na střed pečícího papíru, z kterého vyválíme plát o síle 3 - 5 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm). Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pečící papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu a těsto dáme do formy. Okraje těsta přitiskneme vidličkou o okraje pečící formy, těsto propíchneme na několika místech vidličkou.
- 7Na povrch připraveného koláče rozprostřeme sójovou náplň. Rozválíme si z druhé části těsta druhou placku a náplň zakryjeme. Okraje stlačíme k sobě, povrch těsta propíchneme na několika místech vidličkou, potřeme rozšlehaným vajíčkem a koláč dáme do předehřáté trouby na 220 °C péct. Po 10 minutách snížíme teplotu na 170 °C a koláč pečeme ještě 25-30 minut. 10 minut před dokončením koláč posypeme nastrouhaným sýrem a pečeme dozlatova. Koláč se sojovým masem podáváme horký.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.