Křehký závin z lojového těsta s jablky

60 min.
Česká republika

Ingredience

Počet porcí:
5

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
670 kcal
Bílkoviny
6 g
Tuky
58 g
Sacharidy
34 g
Vláknina
4 g
Cukr
17 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Lůj utřeme na vále válečkem do zpěnění a odstraníme všechny blanky. Přidáme 4 lžíce mouky a vytvoříme bochníček, který necháme na chladném místě cca 15 minut ztuhnout.
  • 2
    Mezitím připravíme těsto. Větší část mouky vysypeme na vál, přidáme sůl, cukr, uděláme důlek, přilijeme mléko, žloutky a vypracujeme jemné těsto. Mírně jej rozválíme, doprostřed dáme bochníček z loje, obalíme ho těstem, vyválíme na obdélník, třikrát přeložíme, znovu vyválíme, složíme a toto ještě dvakrát zopakujeme. Počtvrté těsto rozválíme na 2 stejné obdélníky, jeden přemístíme na suchý plech, poklademe nakrouhanými jablky, posypeme cukrem smíchaným se skořicí, rozinkami a nasekanými mandlemi. Zakryjeme zbytkem těsta, povrch potřeme rozšlehaným vejcem a v rozpálené troubě upečeme dozlatova.
  • 3
    Horký závin posypeme vanilkovým cukrem, necháme vychladnout, nakrájíme a podáváme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.