Křehký závin z lojového těsta s jablky
60 min.
Ingredience
- 250gramůHovězí lůj
- 4lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- 6lžicMouka pšeničná hladká
- 6lžicMouka pšeničná hrubá
- 1špetkaSůl
- 4lžíceMléko plnotučné
- 2kusyVaječný žloutek slepičí
- 1kusVejce slepičí
- 0,5lžíceCukr moučkový
- Nádivka
- 750gramůJablka
- 0,5gramCukr moučkový
- 1špetkaSkořice mletá
- 30gramůMandle
- 30gramůRozinky tmavé
Počet porcí:
5Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
670 kcal
Bílkoviny
6 g
Tuky
58 g
Sacharidy
34 g
Vláknina
4 g
Cukr
17 g
Postup přípravy
- 1Lůj utřeme na vále válečkem do zpěnění a odstraníme všechny blanky. Přidáme 4 lžíce mouky a vytvoříme bochníček, který necháme na chladném místě cca 15 minut ztuhnout.
- 2Mezitím připravíme těsto. Větší část mouky vysypeme na vál, přidáme sůl, cukr, uděláme důlek, přilijeme mléko, žloutky a vypracujeme jemné těsto. Mírně jej rozválíme, doprostřed dáme bochníček z loje, obalíme ho těstem, vyválíme na obdélník, třikrát přeložíme, znovu vyválíme, složíme a toto ještě dvakrát zopakujeme. Počtvrté těsto rozválíme na 2 stejné obdélníky, jeden přemístíme na suchý plech, poklademe nakrouhanými jablky, posypeme cukrem smíchaným se skořicí, rozinkami a nasekanými mandlemi. Zakryjeme zbytkem těsta, povrch potřeme rozšlehaným vejcem a v rozpálené troubě upečeme dozlatova.
- 3Horký závin posypeme vanilkovým cukrem, necháme vychladnout, nakrájíme a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.