Krevetková omáčka
45 min.
Ingredience
- Omáčka
- 100gramůMáslo čerstvé
- 2lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- 3decilitryVývar rybí
- 2decilitrySmetana 33% (šlehačka)
- 1lžičkaSůl
- 3špetkyPepř černý mletý
- Vařené krevetky
- 1,5litryVoda pitná
- 1lžíceSůl
- 200gramůKrevety tygří
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
403 kcal
Bílkoviny
12 g
Tuky
38 g
Sacharidy
3 g
Vláknina
91 mg
Cukr
228 mg
Postup přípravy
- 1Hluboce zmražené loupané krevetky dáme do chladničky a necháme je přes noc rozmrazit. Druhý den krevetky důkladně očistíme, odstraníme jim černé střívko a omyjeme je pod tekoucí vodou. Krevetky promyjeme a oloupeme je, až když jsou polorozmrazené (jde to takto lépe).
- 2Do hrnce dáme 1.5 l vody s 1 lžící soli. Jakmile přivedeme vodu k varu, vložíme do ní krevetky a ihned zmírníme teplotu. Když se voda začne vařit, podle velikosti vaříme krevety takto: malé a střední krevetky vaříme přibližně 3-4 minuty. (Velké krevety vaříme 5-8 minut a obří krevety 7-8 minut.)
- 3Když se barva schránek změní na příjemně mléčně růžovou barvu, krevety jsou uvařené. Na zkoušku 1 krevetu rozkrojíme a tak zkontrolujeme, jestli jsou krevety uvařené. Vyjmeme je a necháme v sítu okapat.
- 4V hrnci si rozpustíme máslo (50 g), přimícháme mouku a usmažíme si světlou jíšku. Za stálého míchání přilijeme studený rybí vývar, při mírné teplotě jíšku šleháme metličkou a povaříme ji za častého míchání asi 15-20 minut. Přidáme smetanu, krevetky pokrájíme na menší kousky, vložíme je do omáčky a krátce povaříme.
- 5Podle chuti osolíme a opepříme. Přidáme čerstvé máslo (50 g) a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.