Krkonošské knedle s borůvkami
60 min.
Ingredience
- 20gramůDroždí
- 1lžičkaCukr krupice
- 500gramůMouka polohrubá
- 1kusVejce slepičí
- 3litryVoda pitná
- 1lžičkaSůl mořská
- 250gramůTvaroh konzumní
- 100gramůCukr moučkový
- 130gramůPerník
- 6lžicMáslo čerstvé
- 330gramůBorůvky
- 1špetkaSůl
- 2,2decilitryMléko polotučné
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1049 kcal
Bílkoviny
33 g
Tuky
33 g
Sacharidy
161 g
Vláknina
7 g
Cukr
34 g
Postup přípravy
- 1Do hrnečku si dáme 1 dl vlažného mléka, 20 g droždí a 0,5 lžičky cukru a necháme vzejít kvásek.
- 2Do mísy nasypeme 500 g polohrubé mouky, přidáme 1 špetku soli, 1,2 dl vlahého mléka, 1 vejce a kvásek. Vše promícháme a dobře vařečkou uhněteme. Pak ji zakryjeme čistou utěrkou a necháme v teple vykynout. (Těsto kyne přibližně 30 minut. Vykynuté těsto je pružné, lesklé a při dotyku prstem se bude znovu naplňovat.)
- 3Do většího širšího hrnce si dáme vařit asi 3 litry vody. Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál, rozdělíme si ho na 12 malých hromádek. Z každé si zlehka vyválíme placku o síle 1,5 cm a průměru asi 8 cm. Do každé vložíme lžíci čerstvých borůvek a 0,5 lžičky cukru. Každý knedlík dobře zabalíme, konce k sobě těsně přitiskneme a necháme je na pomoučeném vále chvíli (asi 10 minut) vykynout.
- 4Když se nám voda vaří, přidáme do ni 1 lžičku mořské soli, zmírníme teplotu, knedlíky vložíme do vařící vody a pomalu je vaříme 10 minut. Musí vyplavat na povrch.
- 5Uvařené knedlíky vyjmeme a hned je propícháme špejlí nebo párátkem. (Takto z nich vyprchá pára a nesrazí se.)
- 6Knedlíky na talířích dozdobíme hrudkovitý tvarohem, moučkovým cukrem, nastrouhaným perníkem a každou porci (3 kusy) polijeme 1,5 lžícemi rozpuštěného másla, a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.