Krůta s játrovou nádivkou
185 min.
Ingredience
- 1kusKrůta
- 500gramůJátra krůtí
- 2kusyCibule
- 2lžíceSůl
- 1lžičkaPepř černý mletý
- 200gramůSlanina vepřová
- 4kusyVejce slepičí
- 1kusVeka
- 200gramůSádlo škvařené
- 1lžičkaSolamyl
- 200mililitrůVoda pitná
- 100mililitrůMléko polotučné
- 100gramůMáslo čerstvé
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
541 kcal
Bílkoviny
16 g
Tuky
48 g
Sacharidy
11 g
Vláknina
367 mg
Cukr
1 g
Postup přípravy
- 1Krůtu (přibližně 3,5 kg) zbavíme křídel, vytáhneme kosti ze stehen, očistíme, omyjeme a osušíme.
- 2Z veky ostrouháme kůrku, nakrájíme na kostky, které zvlhčíme mlékem.
- 3Slaninu nakrájíme na kostičky.
- 4Krůtí játra umeleme spolu s oloupanou cibulí, osolíme, opepříme, přidáme vejce a dobře smísíme. Nakonec vmícháme nakrájenou slaninu a nádivkou naplníme připravenou krůtu.
- 5Krůtu zašijeme bílou režnou nití, pak převážeme a stáhneme, aby se kraje krůty nevysušily. Osolíme, vložíme do pekáče, přelijeme sádlem a ve středně vyhřáté troubě pečeme bez podlévání vodou 2,5 hodiny doměkka.
- 6Upečenou krůtu přendáme do jiné nádoby, tuk v pekáči vysmahneme, sádlo slijeme do hrnku, do šťávy přilijeme 200 ml vody a přivedeme do mírného varu. Nožem oškrábeme přípečky na stranách pekáče, na lžíci rozmícháme trochu vody s malým množstvím solamylu, chvilku povaříme a tím šťávu slabě zahustíme.
- 7Z krůty odstraníme nitě a nasekáme na porce, které položíme na talíř, podlijeme šťávou, obložíme nádivkou a přelijeme přeškvařeným máslem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.