Kukuřičné lívance s hráškem a jablečnou omáčkou
55 min.
Ingredience
- 20gramůDroždí
- 500mililitrůŠťáva jablečná 100%
- 2kusyŠalotka
- 120gramůMáslo čerstvé
- 500gramůKukuřice
- 1špetkaSůl
- 1špetkaPepř černý mletý
- 1hrstPetržel kudrnka
- 200mililitrůMléko plnotučné
- 1lžičkaOcet rýžový
- 1kusVejce slepičí
- 150gramůMouka kukuřičná
- 200gramůHrachové lusky
- 1špetkaCukr krupice
- 50mililitrůOlej kukuřičný
- 0,5litrVoda pitná
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
525 kcal
Bílkoviny
10 g
Tuky
26 g
Sacharidy
64 g
Vláknina
1 g
Cukr
1 g
Postup přípravy
- 1Nejprve připravíme hustou směs z kukuřice a džusu: šalotku očistíme, nasekáme a zvolna osmahneme na lžici rozpáleného másla. Po chvíli přisypeme cca 1/3 množství kukuřice a pomalu dusíme cca 10 minut. Jakmile začne kukuřice měknout, ochutíme solí a pepřem. Jablečný džus vlijeme do malého kastrůlku a necháme zredukovat na polovinu množství. Poté přišleháme 3 lžíce másla, přidáme kukuřici s cibulkou a přisypeme polovinu najemno nasekané petrželky.
- 22 lžíce vody zahřejeme na teplotu cca 30 °C a rozmícháme v ní droždí. Na teplém místě necháme kvásek chvíli kynout. Mezitím smícháme v misce mléko s octem, rozšlehaným vejcem, nakonec přidáme zbytek másla, pouze cca lžici másla si odložíme na hrachové lusky. Přidáme kvásek a zlehka promícháme. Postupně přisypeme po částech mouku, zbytek kukuřice a zbylou nasekanou petrželku. Osolíme a opepříme dle chuti. Rozpálíme pánev, mírně vymažeme olejem a malou naběračkou tvoříme cca 16ks lívanců, které opečeme několik minut po každé straně.
- 3Hráškové lusky očistíme, omyjeme a cca 1/2 minuty spaříme vroucí vodou. Ihned zchladíme v ledové vodě, scedíme a necháme oschnout. Před podáváním je krátce prohřejeme na másle, osolíme a osladíme cukrem.
- 4Na každý talíř kápneme jablečkou šťávu, položíme jeden lívanec a na ně rozložíme hráškové lusky. Přelijeme trochou šťávy a přiklopíme dalším lívanečkem. Kolem dozdobíme rovněž jablečnou šťávou s cibulkou a ihned teplé podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.