Kuře se sušenými meruňkami
60 min.
Ingredience
- 1kilogramKuřecí čtvrtky
- 10gramůKmín římský
- 5gramůKurkuma
- 120gramůJogurt bílý
- 250gramůRýže Basmati
- 50gramůMuškátový oříšek
- 150gramůSalát ledový
- 1špetkaPepř černý mletý
- 200gramůMeruňky sušené
- 1kusCitrony
- 1lžíceSlunečnice - semena
- 1lžíceOřechy lískové pražené
- 0,5lžičkaSůl
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
736 kcal
Bílkoviny
52 g
Tuky
35 g
Sacharidy
64 g
Vláknina
12 g
Cukr
32 g
Postup přípravy
- 1Kuřecí čtvrtky zbavíme kůže a odstraníme z nich případný tuk.
- 2U každé čtvrtky opatrně odřežeme maso od stehenní kosti.
- 3Stehenní kost pevně uchopíme a otáčivým pohybem ji vytáhneme ze svalu. Po odstranění kostí maso rozložíme naplocho a posypeme citronovou kůrou a pepřem. Na každý kousek položíme čtvrtinu sušených meruněk a maso pevně zavineme. Okraje připevníme párátky.
- 4V misce smícháme římský kmín, kurkumu, jogurt, sůl a pepř a vzniklou směsí rovnoměrně potřeme kuřecí maso. Kousky rozložíme do velké zapékací misky nebo na pekáč a pečeme v troubě předehřáté na 190 °C (u plynové trouby stupeň 3-4) zhruba 35-40 minut. Grilovací jehlou vyzkoušíme, zda je maso dobře propečené — šťáva vytékající z místa vpichu v nejsilnějším místě stehna musí být čirá, bez stopy krve.
- 5Rýži uvaříme v mírně osolené vodě rak, aby byla měkká, zároveň však ještě pevná při skousnutí. Hotovou rýži načechráme vidličkou a vmícháme do ní pražené lupínky z lískových oříšků nebo mandlí a pražená slunečnicová semínka. Kuřecí čtvrtky dáme na talíře a vedle nich upravíme rýži. Porce ozdobíme klínky citronu a ledovým salátem nebo endivií a podáváme. Výrazná chuť meruněk se velmi dobře hodí k nepříliš výrazné chuti kuřecího masa.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.