Květáková polévka jemná
160 min.
Ingredience
- 2litryVoda pitná
- 300gramůCeler bulvový
- 300mililitrůMléko polotučné
- 7gramůSůl
- 70gramůMáslo čerstvé
- 10gramůPetržel - nať
- 70gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 30gramůMrkev kořen
- 700gramůKvěták
- 200gramůKosti hovězí řídké
- 30gramůPetržel kořen
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
176 kcal
Bílkoviny
10 g
Tuky
11 g
Sacharidy
11 g
Vláknina
2 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Květák pečlivě opláchneme a rozebereme na menší růžičky, zalijeme 2/5 dávky vody, uvaříme doměkka a prolisujeme.
- 2Dobře omyté a rozsekané kosti vložíme do hrnce, zalijeme zbylou dávkou vody, mírně osolíme a vaříme zvolna nejméně 2 hodiny.
- 3Potom do vývaru přidáme očištěnou, opláchnutou kořenovou zeleninu, nakrájenou na tenčí plátky. Uvaříme doměkka a scedíme.
- 4Dávku prosáté mouky za občasného míchání na sucho opražíme a poté ji za stálého prošlehávání metlou zalijeme vlažným vývarem z kostí a zeleniny a zbylým odvarem z květáku.
- 5Uvedeme do varu a za občasného prošlehávání vaříme zvolna nejméně půl hodiny.
- 6Ke konci varu přidáme mléko, krátce povaříme a polévku procedíme hustým cedníkem.
- 7Nakonec do polévky přidáme prolisovaný květák a znovu ji krátce povaříme. Polévku zjemníme máslem.
- 8Omytou a jemně nakrájenou petrželovou nať vkládáme do polévky při podávání.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.