Květáková polévka se smetanou a strouhaným sýrem
60 min.
Ingredience
- 1kusKvěták
- 1lžičkaSůl
- 2špetkyPepř černý mletý
- 1200mililitrůHovězí vývar základní
- 40gramůMáslo čerstvé
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 40gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 150mililitrůSmetana 16% (pochoutková)
- 120gramůSýr Eidam cihla 40%
- 1litrVoda pitná
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
392 kcal
Bílkoviny
24 g
Tuky
24 g
Sacharidy
24 g
Vláknina
5 g
Cukr
5 g
Postup přípravy
- 1Celý květák vložíme do hrnce, zalijeme vodou a vaříme 10 minut. Květák vyjmeme, rozpůlíme, jednu půlku rozebereme na růžičky, které dáme zatím stranou a druhou půlku květáku vrátíme do vroucí vody a vaříme dalších 7 až 10 minut. Scedíme a s trochou vody rozmixujeme na kaši.
- 2V jiném hrnci rozpustíme máslo, přisypeme mouku a usmažíme žlutou jíšku. Naředíme ji hovězím vývarem a povaříme 20 minut. Nyní přidáme květákovou kaši, dobře rozmícháme, vložíme do polévky růžičky květáku, osolíme a opepříme. Žloutek rozkvedláme ve smetaně a za stálého míchání vlijeme do polévky. Polévku necháme ještě jednou projít varem a odstavíme.
- 3Polévku podáváme se strouhaným sýrem, který servírujeme zvlášť.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.