Květákovo rajčatový nákyp
55 min.
Ingredience
- 1kilogramKvěták
- 2litryVoda pitná
- 1lžičkaSůl
- 1špetkaPepř černý mletý
- 400gramůRajčata
- 1kusCibule
- 40gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 50gramůMáslo čerstvé
- 2litryMléko polotučné
- 10gramůTymián čerstvý
- 300gramůŠunka uzená
- 200gramůSýr Parmezán
- 3mililitryCitronová šťáva
- 0,5lžičkaMuškátový oříšek
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
862 kcal
Bílkoviny
54 g
Tuky
50 g
Sacharidy
52 g
Vláknina
7 g
Cukr
9 g
Postup přípravy
- 1Květák opláchneme pod studenou tekoucí vodou. Rozdělíme růžičky a uvaříme je v horké a osolené vodě. Potom je scedíme a necháme okapat. Rajčata spaříme horkou vodou, potom je přelijeme studenou a oloupeme. Oloupaná rajčata nakrájíme na malé kousky.
- 2V pánvi na rozpáleném másle zesklovatíme drobně nakrájenou cibuli, kterou zaprášíme moukou. Do pánve za stálého míchání pomalu přiléváme mléko a uvaříme hustou omáčku. Postupně přidáme tymián, sůl, pepř, jemně nastrouhaný muškátový oříšek a chvilku prohřejeme. Nakonec do omáčky vmícháme polovinu nastrouhaného sýru, zamícháme a stáhneme ze sporáku.
- 3Uzenou šunku nakrájíme na plátky a spolu s květákem a rajčaty pokládáme na dno zapékací formy. Následovně zeleninu přelijeme omáčkou a povrch posypeme zbylým nastrouhaným sýrem.
- 4Zapékací formu dáme do horké trouby a pokrm pečeme asi tak 30-40 minut. Sýr na povrchu má být opečený do hněda. Hotový nákyp vytáhneme z trouby, necháme odpočinout a krájíme na úhledné porce.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.