Kynutý koláč plněný žloutkovým krémem a šlehačkou
53 min.
Ingredience
- Kynuté těsto
- 25gramůCukr krupice
- 500decilitrůMléko plnotučné
- 12gramůDroždí
- 100lžičekCukr moučkový
- 1kusVejce slepičí
- 30gramůMáslo čerstvé
- 250gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 0,5lžičkaSůl
- Na posypání koláče
- 1lžíceCukr moučka
- Na potření koláče
- Na vytření a vymazání formy
- 1lžíceMouka polohrubá
- 30lžicMáslo čerstvé
- Šlehačka
- 100mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 0,2lžíceMartell cognac
- Žloutkový krém
- 4kusyVaječný žloutek slepičí
- 100gramůCukr moučkový
- 45gramůMaizena - kukuřičný škrob
- 1kusVanilkový lusk
- 500mililitrůMléko plnotučné
- 30gramůMáslo čerstvé
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
4038 kcal
Bílkoviny
164 g
Tuky
234 g
Sacharidy
326 g
Vláknina
831 mg
Cukr
61 g
Postup přípravy
- 1Den předem si připravíme kynuté těsto: Do mísy prosejeme hladkou mouku, promícháme ji se solí a s cukrem. Do mouky uděláme důlek. Ve větším hrnečku do 1dl vlažného mléka rozdrobíme čerstvé droždí, zasypeme je 1 lžičkou cukru a necháme zkynout. 5 vajec rozklepneme do misky a vidličkou je rozšleháme. Hodně změklé máslo rozkrájíme na kousky. Jakmile kvasnice zkynou, vlijeme je do důlku v mouce, promícháme, přidáme rozšlehaná vejce, znovu těsto promícháme a nakonec přidáme změklé, pokrájené máslo a těsto velice důkladně propracujeme - ručně nebo pomocí elektrického šlehače. Pokud bude těsto tuhé přidáme mléko - asi 50 ml. Těsto po vypracování by mělo být polotuhé, vláčné a hladké, nesmí se lepit. Zakryjeme ho fólií, necháme kynout v teplém místě asi 2 hodiny, pak těsto rukou srazíme a zakryté fólií vložíme na 30 minut do mrazáku. Poté ho přemístníme do lednice a vrátíme se k němu až druhý den.
- 2Než budeme péct, plech vyložíme pečícím papírem. Dortovou formu bez dna vymažeme máslem a položíme ji na plech a mírně vypracované těsto vložíme do formy, zlehka ho poprášíme moukou, zakryjeme fólií nebo čistou utěrkou a necháme ho 2 hodiny kynout v teple. Vykynutý koláč potřeme rozšlehaným vajíčkem, vložime do trouby a pečeme 12-15 minut dozlatova. upečený koláč necháme vychladnout.
- 3Připravíme si krém: v rendlíku vyšleháme do pěny čerstvé žloutky s cukrem a Maizenou. Vanilkový lusk podélně rozkrojíme a vyškrábneme z něj semínka, které přimícháme do pěny. pak do ní zamícháme mléko, rendlík postavíme na plotnu a směs a stálého míchání přivedeme pomalu k varu. Vaříme 3 minuty do zhoustnutí, pak vzniklý krém odstavíme z plotny. Poté krém začneme šlehat až do vychladnutí, pak budeme postupně přidávat kostičky změklého másla, šleháme tak dlouho, až je krém hladký a nadýchaný. Hotový krém odložíme asi na 15-20 minut do chladničky.
- 4V míse vyšleháme smetanu na tuhou šlehačku, do které nakonec vmícháme zlehka koňak.
- 5Koláč vyjmeme z formy, podélně ho v polovině rozkrojíme a spodní část položíme na servírovací mísu, potřeme ji žloutkovým krémem, na něj navršíme šlehačku, kterou zakryjeme vrchní polovinou koláče. Celý koláč poprášíme moučkovým cukrem a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.