Kynutý makový koláč
60 min.
Ingredience
- 1kusCitrony
- 1špetkaSůl
- 190gramůCukr krupice
- 125gramůTuk
- 30gramůDroždí
- 100gramůHrozinky
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 100gramůMandle
- 1kusVejce slepičí
- 500gramůMák mletý
- 410mililitrůMléko polotučné
- 200gramůMouka pohanková
- 200gramůMouka pšeničná celozrnná
- 90gramůMáslo čerstvé
- 200gramůMouka pšeničná hladká T 650
Počet porcí:
12Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
717 kcal
Bílkoviny
18 g
Tuky
41 g
Sacharidy
75 g
Vláknina
12 g
Cukr
21 g
Postup přípravy
- 1Do mísy prosejeme oba druhy mouky, uděláme důlek, rozdrobíme droždí a zalijeme 160ml teplého mléka. Vše dohladka rozmícháme a na teplém místě necháme asi 20minut kynout.
- 2Poté do těsta zapracujeme 40g cukru, špetku soli, 60g másla, vejce a 1 žloutek. Zakryjeme a necháme vykynout do dvojnásobného objemu.
- 3Mezitím přivedeme k varu zbylé mléko smíchané s mákem, 150g cukru, nastrouhanou citronovou kůrou a 30g másla. Nakonec přidáme rozinky, necháme vychladnout.
- 4Troubu předehřejeme na 200C.
- 5Plech vyložíme pečícím papírem a z vykynutého těsta na něm vyválíme plát. Na těsto rozprostřeme připravenou hmotu z máku.
- 6Hladkou mouku, hnědý cukr, nasekané mandle a rostlinný tuk promneme mezi prsty a vytvoříme drobenku. Posypeme jí koláč a pečeme asi 30minut.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.