Lasagne alla bolognese
195 min.
Ingredience
- 400gramůSýr Parmezán
- 1,2litrySmetana 12% (konzumní)
- 1kilogramVepřová plec
- 0,5kilogramHovězí maso zadní
- 70gramůPancetta
- 2kilogramyRajčata soudková
- 500gramůOlej olivový
- 70gramůCibule
- 90gramůSůl
- 10gramůPepř černý mletý
- Těsto na domácí těstoviny – pasta fresca Ambiente [47088]
- 1,2kilogramyMouka pšeničná hladká
- 0,5kilogramMouka pšeničná - Semolina
- 500gramůOlej olivový
- 90gramůSůl
- 360gramůVejce slepičí
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
2103 kcal
Bílkoviny
71 g
Tuky
142 g
Sacharidy
138 g
Vláknina
4 g
Cukr
894 mg
Postup přípravy
- 1Do pánve s rozehřátým olivovým olejem dáme postupně opéct umleté vepřové plecko a mleté hovězí zadní maso. Přidáme celou oloupanou cibuli a celý kus pancetty (z hotového ragú je později vyjmeme, do omáčky potřebujeme jen vyvařit jejich chuť), pokrájená rajčata San Marzano a osolíme. Jakmile se omáčka začne vařit, ztlumíme plamen a na mírném ohni necháme „táhnout“ nejméně 3 hodiny, dokud se omáčka nezredukuje na polovinu. Opepříme a podle chuti dosolíme. Z hotového ragú vyjmeme cibuli a pancettu.
- 2Připravíme těsto na domácí těstoviny, rozválíme ho na opravdu tenké pláty, ze kterých nakrájíme obdélníky o velikosti 8 x 15 cm a vaříme je v osolené vodě asi 5 minut. Uvařené těstoviny vyndáme a rozložíme je vedle sebe na lehce pomaštěný plech, aby oschly a vzájemně se neslepily.
- 3Smetanu smícháme se 2 lžícemi olivového oleje a částí získané směsi polijeme dno pekáče. Pekáč vyložíme těstovinovými plátky, které pokryjeme tenkou vrstvou ragú. Posypeme strouhaným sýrem Parmigiano Reggiano a zalijeme trochou směsi smetany s olivovým olejem. Postup opakujeme, dokud lasagne nebudou mít 4-5 vrstev, z nichž poslední musí být těstovinová.
- 4Navrch posypeme zbytkem parmezánu, přelijeme směsí smetany s olivovým olejem a dáme na 12 minut péci do trouby předehřáté na 180 °C.
- 6Těsto na domácí těstoviny – pasta fresca Ambiente [47088]:
- 7Obě mouky, hladkou italskou a mouku semola (nahrubo mletá tvrdozrnná pšenice), smícháme dohromady a vytvoříme kopeček, do kterého uděláme důlek. Do důlku nalijeme vejce (nejlépe pasterovaná) a vše rukama důkladně promícháme. Je-li těsto příliš tuhé a nepoddajné, přidáme opatrně trošku vody.
- 8Těsto propracováváme rukama nejméně 30 minut, musí být hladké bez hrudek a nesmí se lepit.
- 9Hotové těsto zabalíme do fólie a dáme na hodinu odpočívat do lednice.
- 10Těsto vyválíme a vykrajujeme na požadované tvary (fettuccine, togliatelle apod.).
- 11Těstoviny vaříme al dente ve vařící osolené vodě s olivovým olejem. Vodu musíme osolit tak, aby byla slaná jako konečný pokrm. Množství vody musí být vždy pětinásobkem množství těstovin. Čerstvé těstoviny nikdy po uvaření neproplachujeme vodou, ale ihned je zamícháme s omáčkou.
- 12Správně uvařené těstoviny al dente mají uvnitř malou světlou tečku. Pokud je uvaříme moc, nepojmou do sebe chuť omáčky a budou rozměklé, pokud je uvaříme málo, budou se lepit na zuby.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.