Lasagne s mletým masem a bešamelovou omáčkou
115 min.
Ingredience
- 1kusCibule
- 2lžíceOlej olivový
- 400gramůHovězí maso mleté
- 2lžičkySůl
- 3lžičkyPepř černý mletý
- 150mililitrůVíno červené
- 400gramůRajčata
- 1kusCuketa
- 250gramůTěstoviny Lasagne
- 60gramůSýr Parmezán
- 130gramůMáslo čerstvé
- 10gramůBazalka
- 1kusCeler - nať
- 1litrMléko odtučněné
- 100gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 1kusMrkev kořen
- 1lžíceProtlak rajčatový
- 1špetkaMuškátový oříšek
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
633 kcal
Bílkoviny
32 g
Tuky
27 g
Sacharidy
59 g
Vláknina
3 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Na pánvi si rozehřejeme olej, na kterém opečeme za občasného míchání najemno nakrájenou mrkev, celer a cibuli, poté přidáme mleté maso a opékáme 5 minut, nezapomínáme míchat. Když je maso skoro hotové přidáme sůl a pepř a 5 minut maso ještě opékáme.
- 2Nakonec přilijeme víno a vaříme další 3 minuty. Přidáme rajčatový protlak, rajčata, cuketu a bazalku. Snížíme teplotu na minimum a vaříme další hodinu bez pokličky. Směs stále nezapomínejte občas promíchat a po případně dochutit.
- 3Než se nám směs uvaří, připravíme si bešamelovou omáčku. V kastrolu rozehřejeme máslo, přimícháme mouku a 1 minutu vaříme. Poté postupně přidáváme mléko a vaříme 10 minut. Když nám začne omáčka tuhnout přidáme muškátový oříšek a parmazán, ochutíme pepřem se solí. Necháme vychladnout. Předehřejeme si troubu na 180°C.
- 4Čtvrtinu omáčky rozetřeme na dno zapékací mísy a položíme 3 plátky lasagní a přikryjeme zbytkem masové směsi. Směs překryjeme polovinou zbylé omáčky a pokryjeme vrstvou lasagní, na kterou rozetřeme zbytek bešamelové omáčky. Posypeme parmazánem a na vrch naklademe kostičky másla a posypeme pepřem.
- 5Můžeme péct. Po třiceti minutách pečení zvýšíme teplotu na 200°C a pečeme 15 minut, aby byl povrch křupavý. Po vyjmutí z trouby lasagne hned nekrájíme, počkáme 5 minut a až potom nakrájíme a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.