Lehký velikonoční mazanec ze špaldové mouky

75 min.
Česká republika

Ingredience

  • Kvásek
    • 200mililitrůMléko polotučné
    • 22gramůDroždí
    • 80špetekCukr třtinový
  • Na pomoučení válu, posypání a potření těsta
  • Ostatní suroviny na těsto
Počet porcí:
12

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
149 kcal
Bílkoviny
4 g
Tuky
7 g
Sacharidy
19 g
Vláknina
681 mg
Cukr
15 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Připravíme si nejdříve kvásek: do misky s vlahým mlékem rozdrobíme kvasnice, přidáme 2 špetky třtinového cukru a necháme kvasnice nakynout (asi 10 minut.
  • 2
    Do mísy dáme hladkou špaldovou mouku, třtinový cukr a špetku soli. Vanilkový lusk podélně rozřízneme a zrníčka seškrábneme do mouky. Přidáme kvásek, zbytek vlahého mléka, kokosový vlažný olej a směs promícháme. Poté těsto důkladně vypracujeme, mělo by být vláčné a nelepit se. Poprášíme ho troškou mouky, zakryjeme čistou utěrkou a necháme v teple kynout minimálně 45 minut.
  • 3
    Připravíme si omyté hrozinky, které necháme v sítu okapat. Vlašské ořechy pokrájíme na menší kousky.
  • 4
    Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál, rozdělíme ho na 2 díly. Každý díl těsta rukama zlehka roztáhneme na větší, silnější placku. Každou posypeme hrozinkami a ořechy. Poté každý díl těsta zavineme a uhněteme z nich malé, kulaté bochánky. Položíme je na plech, který jsme vyložili pečícím papírem a necháme je znovu minimálně 30 minut znovu vykynout.
  • 5
    Troubu si předehřejeme na 200°C. Do středu vykynutých bochánků uděláme nožem malý křížek, bochánky potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme je do středu předehřáté trouy. Pečeme je 10 minut při 200°C, pak teplotu snížíme na 160°C, bochánky překryjeme pečícím papírem (aby se nepřipalovaly). Pečeme pomalu dalších 40-45 minut dozlatova až zlatohněda.
  • 6
    Velikonoční mazance krájíme až po úplném vychladnutí.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.