Linecký koláč s čerstvým špenátem a rokfórem
70 min.
Ingredience
- 340gramůLinecké (křehké) těsto
- 225gramůŠpenát listový čerstvý
- 1lžičkaSůl
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 0,5lžičkaMuškátový oříšek
- 115gramůSýr Rokfór
- 1kusVejce slepičí
- 225mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
412 kcal
Bílkoviny
7 g
Tuky
20 g
Sacharidy
52 g
Vláknina
991 mg
Cukr
256 mg
Postup přípravy
- 1Rozváleným lineckým těstem vyložíme kulatou formu na koláče. Těsto na několika místech propícháme, aby se při pečení nezvedalo. (V případě, že použijeme těsto mražené, necháme je nejprve rozmrazit na mírně pomoučeném vále.) Dáme na 10 minut do trouby předehřáté na 200°C a pečeme, dokud těsto nezezlátne.
- 2Špenátové listy vypereme, odstraníme stopky a dáme do hrnce. Zalijeme trochou vody, přikryjeme pokličkou a dusíme 3-4 minuty. Vodu slijeme, špenát necháme vychladnout, abychom mohli důkladně vymačkat všechnu zbylou vodu.
- 3Špenátovými listy poklademe koláč, opepříme a posypeme muškátovým oříškem. Navrch rozprostřeme na kostky nakrájený rokfór. Vejce smícháme se šlehačkou a vzniklou směsí koláč pokapeme.
- 4Dáme na dalších 30 minut do trouby, povrch koláče musí zezlátnout.
- 5Koláč vyndáme z trouby a necháme asi 10 minut zchladnout. Potom nakrájíme a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.