Listové těsto

120 min.
Evropa

Ingredience

Počet porcí:
8

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
380 kcal
Bílkoviny
5 g
Tuky
26 g
Sacharidy
32 g
Vláknina
2 g
Vápník
7 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    V míse měkké máslo utřeme do pěny a přimícháme k němu 1/3 polohrubé mouky. Uhnětené máslo zformujeme do kostky.
  • 2
    Na vál nasypeme zbytek mouky, kterou smícháme s lžíci octa, špetkou soli a vlažnou vodou (1-2 dl). Pomocí vidličky mouku a vodu s octem postupně promícháme, vodu přiléváme pomalu podle potřeby, protože potřebujeme vypracovat tužší těsto, které následně uhněteme rukama. Válečkem rozválíme těsto na plát silný asi 1 cm, který potřeme 1/3 utřeného másla, přeložíme napůl, ještě jednou přeložíme a necháme odpočinou 30 minut. Tento postup opakujeme ještě 2x, vždy po 30 minutách. Potom těsto zabalíme do celofánu a dáme do chladničky odpočinout na několik hodin.
  • 3
    Takto připravené těsto použijeme pro přípravu sladkých a slaných pokrmů, podle receptů z listového těsta.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.