Lívance se ztraceným vejcem
35 min.
Ingredience
- 500gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 13gramůKypřicí prášek do pečiva
- 4decilitryMléko plnotučné
- 3kusyVejce slepičí
- 100mililitrůOlej slunečnicový
- 0,5špetkaPepř bílý
- Omáčka
- 250gramůMáslo čerstvé
- 1kusPomeranče
- 3kusyVejce slepičí
- 1lžičkaWorcester (worcesterská omáčka)
- 0,5lžičkaSůl
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- Ztracené vejce
- 3kusyVejce slepičí
- 2litryVoda pitná
- 0,5lžičkaSůl
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1404 kcal
Bílkoviny
35 g
Tuky
95 g
Sacharidy
105 g
Vláknina
5 g
Cukr
6 g
Postup přípravy
- 1Omáčka: V kastrůlku zahřejeme máslo do zpěnění. Vejce rozklepneme a žloutky mixujeme v mixéru spolu s worcesterskou omáčkou a šťávou z pomeranče. Za stálého mixování pomalu přiléváme rozpuštěné máslo a mixujeme do zahoustnutí omáčky, kterou nakonec podle vlastní chutě dochutíme solí, pepřem a promícháme.
- 2Těsto: Do misky vysypeme mouku s kypřícím práškem, pepřem a vše zamícháme. Přidáme vejce, mléko, lžíci oleje, znovu dobře promícháme. Připravené těsto necháme v lednici, anebo na chladném místě odpočinout 10 minut.
- 3Lívancovou pánev potřeme zlehka olejem. Lžící přeložíme do tvaru kolečka těsto a pečme lívance po obou stranách. Upečené dáváme do nádoby a udržujeme teplé.
- 4Do širokého a nízkého hrnce vylijeme vodu, osolíme, přivedeme k varu. Ztlumíme oheň a do mírně vařící vody rozklepneme celé vejce, nemícháme a vaříme 3 minuty. Bílek na vejci se zatáhne a žloutek má zůstat v tekutém stavu. Hotové vejce širokou děrovanou naběračkou vybereme opatrně z vody.
- 5Lívance podle porci rozdělíme na mělké talíře. na každou porci na talíři položíme jedno ztracené vejce. Vejce polijeme připravenou teplou omáčkou a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.