Lorrainský koláč

65 min.
Francie

Ingredience

Počet porcí:
6

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
518 kcal
Bílkoviny
17 g
Tuky
35 g
Sacharidy
34 g
Vláknina
969 mg
Cukr
368 mg
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Do vetší mísy dáme mouku, sůl a máslo. Vše rozdrobíme, můžeme použít mixér. Rozšlehané vejce vlijeme do těsta, pokud se příliš drobí, můžeme přilít vodu. Hotové těsto dáme vychladit.
  • 2
    Vychlazené těsto vyválíme do kruhu o síle 5 mm a přeneseme pomocí válečku do formy o průměru 2O - 22,5 cm. Těsto opatrně přimáčkneme, ale nenatahujeme, přebytečné odkrojíme a na dně formy propícháme vidličkou.
  • 3
    Na těsto dáme papír na pečení, formu zatížíme vysypáním suchými fazolemi nebo rýží. Pečeme cca 10 minut, potom papír i zátěž odstraníme. Těsto znovu opatrně propícháme a pečeme 3 minuty dokud nezačne zlátnout. Necháme vychladnout.
  • 4
    Plátky tučnější slaniny nakrájíme na větší kostičky, dáme do menší pánve a na mírném plameni smažíme do křupava. Osmaženou slaninu vyjmeme a dáme okapat na papírovou utěrku. Na výpek přidáme jemně nakrájenou šalotku a osmahneme. Pokud máme málo výpeku, můžeme přidat máslo. Osmahnutou šalotku dáme také okapat.
  • 5
    Ve větší míse rozšleháme vejce, žloutky, smetanu, nastrouhaný sýr a koření. Na těsto rozložíme slaninu se šalotkou a vše pokryjeme náplní z vajec. Zapékáme v horní části trouby. Podáváme na talíři, nebo přímo z formy.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.