Losos na sektu
100 min.
Ingredience
- 150gramůŽampiony čerstvé
- 100gramůMáslo čerstvé
- 400mililitrůVíno šumivé (sekt)
- 150mililitrůSmetana 12% (konzumní)
- 2kusyVaječný žloutek slepičí
- 120gramůŠalotka
- 5gramůPepř černý mletý
- 5gramůSůl
- 10gramůKopr čerstvý
- 1000gramůLosos obecný
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
473 kcal
Bílkoviny
37 g
Tuky
26 g
Sacharidy
12 g
Vláknina
506 mg
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Troubu předehřejeme na 200 °C. Vnitřek očištěného lososa osolíme a opepříme. Hlavu a ocas zabalíme do alobalu. Šalotku a žampióny drobně nakrájíme a rozložíme do pekáče. Navrch položíme rybu, kterou poklademe kousky másla a zalijeme polovinou sektu. Pekáč zakryjeme alobalem a pečeme podle váhy ryby (13-15 minut na 500 g). Během pečení poléváme po malých dávkách zbytkem ohřátého sektu a vypečenou šťávou. Nožem u páteře zjistíme, zda je ryba hotová.
- 2V opačném případě zmírníme teplotu a krátce prodloužíme dobu pečení.
- 3Z ryby odstraníme alobal a kůži a opatrně ji celou přeneseme na servírovací podnos. Zakryjeme a udržujeme v teple.
- 4Šťávu přelijeme do kastrůlku, přivedeme k varu, odstavíme, přidáme smetanu smíchanou se žloutky, dochutíme a při mírné teplotě mícháme do zhoustnutí.
- 5Omáčkou přelijeme lososa a zbytek podáváme v omáčníku. Dozdobíme snítkami kopru.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.