Lotrinský koláč
130 min.
Ingredience
- Na náplň
- 150gramůSmetana kysaná
- 3kusyVejce slepičí
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 1špetkaMuškátový oříšek
- 1špetkaPepř černý mletý
- 0,5lžičkaSůl
- 150gramůVepřový bok uzený
- 200gramůSýr Ementál (Primátor)
- Na těsto
- 140gramůMáslo čerstvé
- 0,5lžičkaSůl
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 2lžíceVoda pitná
- 4lžíceHrách loupaný
- 280gramůMouka pšeničná hladká T 650
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
922 kcal
Bílkoviny
37 g
Tuky
59 g
Sacharidy
60 g
Vláknina
3 g
Cukr
440 mg
Postup přípravy
- 1Dortovou formu vytřeme 20 g másla, koláč budeme péci v troubě předehřáté na 170 °C.
- 2Do mísy prosejeme 250g mouky (zbylou mouku odložíme na posypání plechu), přidáme sůl, nakrájené máslo, sůl, ve vodě rozšlehaný žloutek a nejprve pomocí hnětače, poté rukama zpracujeme těsto. Z vypracovaného těsta utvoříme bochánek, zabalíme do fólie a necháme v chladničce asi 30 minut odpočívat.
- 3Odpočinuté těsto na pomoučeném vále vyválíme na tenkou placku, kterou vyložíme dortovou formu. Těsto propícháme vidličkou, přikryjeme pečicím papírem a posypeme hrachem. Korpus pečeme v předehřáté troubě. Zhruba po 12 minutách odstraníme papír i hrách a pečeme ještě asi 45 minut. Upečený korpus necháme zchladnout.
- 4V mezičase připravíme náplň. Plátky uzeného bůčku bez kůže nakrájíme na tenké proužky, ementál nastrouháme. V misce rozšleháme kysanou smetanu s vejci, žloutkem, kořením a solí.
- 5Upečený korpus rovnoměrně poklademe šunkou a sýrem, zalijeme smetanovou směsí a pečeme asi 25 – 35 minut. Pokud by koláč moc hnědnul, přikryjeme ho alobalem.
- 6Upečený koláč necháme jen velmi mírně zchladnout a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.