Lotrinský koláč

130 min.
Evropa

Ingredience

Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
922 kcal
Bílkoviny
37 g
Tuky
59 g
Sacharidy
60 g
Vláknina
3 g
Cukr
440 mg
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Dortovou formu vytřeme 20 g másla, koláč budeme péci v troubě předehřáté na 170 °C.
  • 2
    Do mísy prosejeme 250g mouky (zbylou mouku odložíme na posypání plechu), přidáme sůl, nakrájené máslo, sůl, ve vodě rozšlehaný žloutek a nejprve pomocí hnětače, poté rukama zpracujeme těsto. Z vypracovaného těsta utvoříme bochánek, zabalíme do fólie a necháme v chladničce asi 30 minut odpočívat.
  • 3
    Odpočinuté těsto na pomoučeném vále vyválíme na tenkou placku, kterou vyložíme dortovou formu. Těsto propícháme vidličkou, přikryjeme pečicím papírem a posypeme hrachem. Korpus pečeme v předehřáté troubě. Zhruba po 12 minutách odstraníme papír i hrách a pečeme ještě asi 45 minut. Upečený korpus necháme zchladnout.
  • 4
    V mezičase připravíme náplň. Plátky uzeného bůčku bez kůže nakrájíme na tenké proužky, ementál nastrouháme. V misce rozšleháme kysanou smetanu s vejci, žloutkem, kořením a solí.
  • 5
    Upečený korpus rovnoměrně poklademe šunkou a sýrem, zalijeme smetanovou směsí a pečeme asi 25 – 35 minut. Pokud by koláč moc hnědnul, přikryjeme ho alobalem.
  • 6
    Upečený koláč necháme jen velmi mírně zchladnout a podáváme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.