Makový koláč se sušenými švestkami

50 min.
Evropa

Ingredience

Počet porcí:
12

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
226 kcal
Bílkoviny
6 g
Tuky
11 g
Sacharidy
26 g
Vláknina
2 g
Cukr
5 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Do mísy nasypeme mouku, uprostřed uděláme důlek a rozdrobíme do něj droždí. Pak přidáme špetku soli, lžíci cukru a zalijeme troškou vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek. Pak přimícháme zbytek cukru, mléka, vejce, heru a vypracujeme hladké těsto, zaprášíme ho moukou, mísu zakryjeme utěrkou a odložíme na teplé místo kynout.
  • 2
    V míse smícháme mletý mák, špetku soli, přilijeme vařící mléko a necháme 5 minut bobtnat. Lžičku pomerančové kůry smícháme s mlékem, na kostičky nakrájenými sušenými švestkami, slivovicí, cukrem a přimícháme do máku.
  • 3
    Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia. Těstem vyložíme dortovou formu, povrch potřeme makovou směsí a vložíme do trouby. Pečeme asi 25 minut.
  • 4
    Po upečení necháme koláč vychladnout a pak podáváme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.