Makový koláč se sušenými švestkami
50 min.
Ingredience
- 250gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 15gramůDroždí
- 1kusVejce slepičí
- 1špetkaSůl
- 100gramůHera
- 1lžíceMáslo čerstvé
- 2lžíceStrouhanka
- 0,25litrMléko polotučné
- Náplň
- 50gramůMák mletý
- 1špetkaSůl
- 1lžičkaPomerančová kůra
- 40gramůŠvestky sušené
- 50gramůCukr krupice
- 2lžíceSlivovice
- 0,25litrMléko polotučné
Počet porcí:
12Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
226 kcal
Bílkoviny
6 g
Tuky
11 g
Sacharidy
26 g
Vláknina
2 g
Cukr
5 g
Postup přípravy
- 1Do mísy nasypeme mouku, uprostřed uděláme důlek a rozdrobíme do něj droždí. Pak přidáme špetku soli, lžíci cukru a zalijeme troškou vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek. Pak přimícháme zbytek cukru, mléka, vejce, heru a vypracujeme hladké těsto, zaprášíme ho moukou, mísu zakryjeme utěrkou a odložíme na teplé místo kynout.
- 2V míse smícháme mletý mák, špetku soli, přilijeme vařící mléko a necháme 5 minut bobtnat. Lžičku pomerančové kůry smícháme s mlékem, na kostičky nakrájenými sušenými švestkami, slivovicí, cukrem a přimícháme do máku.
- 3Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia. Těstem vyložíme dortovou formu, povrch potřeme makovou směsí a vložíme do trouby. Pečeme asi 25 minut.
- 4Po upečení necháme koláč vychladnout a pak podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.