Malé masopustní dortíky
45 min.
Ingredience
- Na pokapání a ozdobení
- 60mililitrůRum
- 5lžicCukrové zdobení
- Těsto
- 1špetkaSůl
- 1,5lžíceCitrónová kůra
- 2lžíceCitrónová šťáva
- 1kusVanilkový lusk
- 250gramůCukr krupice
- 125gramůMáslo čerstvé
- 3kusyVejce slepičí
- 240gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 250mililitrůJogurt bílý
- 0,5lžičkaKypřící prášek do pečiva
- 0,5lžičkaSoda jedlá
Počet porcí:
24Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
140 kcal
Bílkoviny
2 g
Tuky
6 g
Sacharidy
19 g
Vláknina
315 mg
Cukr
11 g
Postup přípravy
- 1Troubu předehřejeme na 170°C a připravíme si formu na 24ks mufin, do kterých vložíme papírové košíčky. Můžeme použít 2 formy pro 12kusů mufin.
- 2Připravíme si těsto: do mísy prosijeme hladkou mouku a přimícháme do ní špetku soli, citrónovou kůru, všechna vyškrabaná zrníčka z jednoho vanilkového lusku, kypřící prášek, jedlou sodu a cukr. Přidáme na kousky pokrájené změklé máslo, citrónovou šťávu, čerstvá vejce a jogurt. Směs šleháme ručním elektrickým šlehačem do doby, až se všechny suroviny spojí, přibližně 1-2 minuty.
- 3Za stálého šlehání přidáme podmáslí. Šleháme dalších 30-60 sekund do doby, až se vše spojí. Vyšlehané těsto by mělo být hladké a nadýchané.
- 4Těstem naplníme košíčky tak, že těsto nabereme polévkovou lžicí a malou lžičkou ho ze lžíce seškrábneme do košíčku. Tak naplníme všechny košíčky do 2/3.
- 5Formu s naplněnými košíčky vložíme do středu předehřáté trouby, pečeme je přibližně 20 minut dozlatova. Dobře upečené těsto je na dotek pružné. Horké upečené košíčky opatrně po několika minutách odložíme na drátěnou podložku nebo na vál, pokapeme je rumem a hned posypeme cukrářským zdobením - červenými srdíčky.
- 6Malé dortíky (cupcakes) podáváme po vychladnutí.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.