Malý pšeničný kvasový chléb z domácí pekárny

70 min.

Ingredience

    • 1litrVoda pitná
    • 150gramůMouka žitná celozrnná
    • 1lžíceSušený žitný kvásek
    • 80gramůBrambory
    • 300gramůMouka pšeničná hladká
    • 1lžičkaSůl
    • 1lžičkaCukr třtinový
    • 2,5gramyDroždí sušené
Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
403 kcal
Bílkoviny
15 g
Tuky
2 g
Sacharidy
85 g
Vláknina
10 g
Cukr
3 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Pro upečení tohoto chleba musíme mít kvas, který se připravuje 12 hodin předem. V míse smícháme 150 g celozrnné žitné mouky a sušený žitný kvásek, přilijeme 2,5 dl vlažné vody a vše velmi dobře promícháme. Misku pak zabalíme do čisté utěrky, vložíme do mikroténového sáčku a kvas necháme 12 hodin zrát. Brambory omyjeme a uvaříme, vychladlé oloupeme a prolisujeme. S uzrálým kvasem a prolisovanými uvařenými bramborami můžeme začít se samotnou přípravou těsta a pečením chleba. Z domácí pekárny vyjmeme pečicí formu, nasadíme míchadla, nalijeme do ní 130 ml vody, přidáme kvas a brambory. Přisypeme pšeničnou mouku a doprostřed uděláme malý důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy dáme sůl, do protějšího cukr. Formu se surovinami vložíme zpět do pekárny, nastavíme základní program pro chléb o váze 0,5 kg a středně propečenou kůrku, a pekárnu zapneme. Po upečení formu v rukavicích vyndáme, chléb opatrně vyklepneme, položíme na kuchyňské síto a necháme pomalu vychladnout.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.